Aanleg glasvezel in Westerveld ineens dikke maand vervroegd

Ruim een maand eerder dan gepland is Westerveld op Glas (WoG) in Dwingeloo gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

In Westerveld zijn twee initiatieven die dingen naar de gunst van de internetgebruikers in het buitengebied. De vrees dat beide elkaar kapot zouden concurreren en dat er aan het einde van het liedje helemaal geen glasvezel van (beter: in) de grond zou komen, lijkt met de plotselinge start van de aanleg ongegrond.

WoG garandeert aanleg, Re-Net wil meer zekerheid

WoG, in de rug gesteund door investeerder Delta Rijssen en netbeheerder KPN, garandeerde dat in november de schop de grond in zou gaan, ongeacht het aantal afgesloten abonnementen. Rendo-dochter Re-Net, die het andere initiatief aanvoert, wil meer zekerheid: indien 40 procent van de ongeveer 4000 huishoudens in het Westerveldse buitengebied zich voor 15 oktober aanmeldt, gaat de aanleg van start.

Beide initiatieven timmeren hard aan de weg. WoG heeft de eigen bijdrage al verlaagd van 1800 naar 1600 euro en belooft nog eens een korting van 150 euro, die later moet worden verrekend met netbeheerder KPN. Naarmate meer mensen zich aanmelden, kan de korting op de aansluitkosten oplopen tot 600 euro. Re-Net brengt 1300 euro in rekening en 1150 euro voor degene, die voor 21 september een abonnement afsloot. Bij Re-Net kunnen mensen ook kiezen voor een maandelijks bedrag van 10 euro.

Bij Re-Net stond de teller gisteren op 15 procent en WoG wist tot dusver 13 procent van de internetgebruikers voor zich te winnen.

Hamvraag: waarom zonder garanties 15 miljoen euro investeren?

De belofte van WoG dat sowieso glasvezel wordt aangelegd, ongeacht het aantal inschrijvingen, wekte in Westerveld al de nodige verbazing. Want wat als het merendeel van de mensen kiest voor Re-Net? Daar komt nu bij dat de aanleg ruim een maand eerder en met stille trom van start is gegaan. De hamvraag: wat maakt dat de investeerder het zonder garanties aandurft pakweg 15 miljoen te investeren?

De man van Delta Rijssen, die over de investeringen gaat, was gisteren niet bereikbaar voor uitleg. Eric Olaf Brinkers, voorman van WoG, zegt: ,,De investeerder heeft dusdanig veel vertrouwen in het project, dat hij gewoon is begonnen met de aanleg. Daar komt bij dat de gemeente Westerveld in hoog tempo de benodigde vergunningen heeft afgegeven. In dit tempo is het hele buitengebied van Westerveld medio volgend jaar voorzien van snel internet.’’

Re-Net kan en wil geen onverantwoorde risico’s nemen

Rendo-directeur Eddy Veenstra reageert terughoudend op de plotselinge actie van zijn concurrent: ,,Ik kan niet in de portemonnee van een ander kijken. Per project moeten we gewoon een x-percentage hebben om te kunnen beginnen. In Westerveld is dat 40 procent. Wij kunnen en willen geen onverantwoorde risico’s nemen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.