Aanleg vrijliggend fietspad langs 'gevaarlijkste weg' van start

De blijdschap is groot: de aanleg van het fietspad langs de gevaarlijkste weg van Drenthe, de Linderweg van Linde naar Dedemsvaart, is begonnen.

,,Goed hè. Het is gelukt. Ik ben hartstikke blij’’, reageert Ageet Wijbinga opgetogen op het nieuws. Samen met Esmée van Diermen zette zij in 2012 de Linderweg op de politieke agenda. Twee bezorgde moeders, die pleitten voor een veilige fietsverbinding voor kinderen uit Zuidwolde, Linde en Drogteropslagen, die in Dedemsvaart naar school gaan.

Onder meer met ludieke acties zorgden Wijbinga en Van Diermen ervoor dat er aandacht kwam voor de situatie op de levensgevaarlijke weg, waar ‘bijna-ongelukken’ aan de orde van de dag zijn. Op de Linderweg is niet alleen veel autoverkeer, maar ook veel zware landbouwvoertuigen maken er gebruik van. De weg is smal en aan weerskanten staan dikke bomen vlak langs de weg. De uitwijkmogelijkheden zijn nagenoeg nihil.

Prioriteit

In 2013 deed Dagblad van het Noorden samen met de lezers onderzoek naar de gevaarlijkste weg van Drenthe en Groningen. Het was een nek-aan-nek-race, maar de Linderweg kwam uiteindelijk als ‘winnaar’ uit de bus. Die titel werkte als een katalysator. De aanleg van het vrijliggende fietspad kreeg de hoogste prioriteit.

En nu is het zo ver. Aan de Overijsselse kant is de aannemer begonnen met de aanleg en zal naar verwachting het fietspad in noordelijke richting uitrollen.

Vier jaar

Omdat er nodige hobbels moesten worden genomen, zoals de aankoop van de grond langs de weg, heeft het al met al vier jaar geduurd. ,,Dat valt me eigenlijk nog mee’’, stelt Wijbinga. ,,Toen wij eraan begonnen, dachten we dat het zeker 10 jaar zou gaan duren. Dus wat dat betreft, is het ons erg meegevallen. Mijn kinderen zijn het middelbaar onderwijs in Dedemsvaart inmiddels ontgroeid, maar dat wisten we van tevoren: dit doen we niet zozeer voor onze eigen kinderen, maar meer voor de langere termijn. En dat is goed.’’

Een woordvoerster van de gemeente De Wolden laat weten dat ook aan de Drentse kant de schop bijna de grond in kan. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang.’’ Waar de oversteek over de N48 komt, is nog niet bekend. Op het viaduct is geen ruimte. De VVD voelt wel voor een fietspad op het ecoduct.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.