Aanpak basisscholen Wolfsbos in Hoogeveen vervroegd

Het Hoogeveense college wil vanaf 2017 geld steken in verbetering van een aantal basisscholen in de wijk Wolfsbos. Dat is twee jaar eerder dan gepland.

Een en ander blijkt uit de zogeheten programmabegroting, die dinsdagmiddag gepresenteerd is.

Het college wil volgend jaar beginnen met renovatie van de schoollocatie aan de Lomanlaan, waar nu nog praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College in gehuisvest is. Daar moeten De Kameleon en De Aventurijn, scholen voor speciaal onderwijs, een plek krijgen. Een jaar later, in 2018, wordt begonnen met nieuwbouw voor basisscholen De Goudvink en De Krullevaar. Die scholen krijgen een nieuw gebouw in de wijk, inclusief peuterspeelzaal.

Huiswerk

Het vervroegd aanpakken van de basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs is het resultaat van aangenomen moties in de gemeenteraad, waarin de politiek -onder aanvoering van de oppositie- aandrong op meer daadkracht. De raad wil niet wachten op een plan in 2019, wanneer 2,1 miljoen euro voor scholenhuisvesting in Hoogeveen beschikbaar zou zijn. Volgens oppositiepartijen PvdA, VVD, D66, SP en GroenLinks is de bouwkundige staat van de schoolgebouwen in Wolfsbos zo belabberd, dat eerder ingrijpen dringend gewenst is.

Het college kreeg begin april huiswerk mee. B en W moesten een aantal keuzevarianten uitwerken voor aanpak van de basisscholen in deze wijk. In de programmabegroting 2017-2020, die de traditionele Voorjaarsnota vervangt, staan zeven varianten. Uiteenlopend van 870.000 euro voor alleen renovatie van het schoolgebouw aan de Lomanlaan tot 11,7 miljoen voor nieuwbouw van bijna alle betrokken scholen.

Optie twee

B en W kiezen voor optie twee, waar een prijskaartje van 5,5 miljoen euro aan hangt. Het is een stuk goedkoper dan de andere varianten en er zijn mogelijkheden voor een brede school, oordeelt het college. Ook is geen tijdelijke huisvesting nodig. Gevolg van deze keuze is wel dat er geen volledige clustering van speciaal onderwijs op één locatie plaatsvindt. Daarnaast is ‘calamiteitenonderhoud’ nodig voor De Caroussel, de christelijke basisschool voor speciaal onderwijs in Wolfsbos. Deze school staat nog niet in de investeringsplanning tot 2020 opgenomen, maar kampt wel met achterstallig onderhoud. Over de Van der Ploegschool, die ook met tekortkomingen kampt, wordt niet gesproken.

De keuze van het college levert de gemeente in 2019 een financieel tekort op, zo staat in de programmabegroting. ,,Dit wordt veroorzaakt door het vervroegen van de investering in huisvesting van de scholen’’, stellen B en W. De jaren erna verwacht het college weer zwarte cijfers te schrijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.