Aanpak treinstation Coevorden begint met opruimen sporen

De eerste schermutselingen rond de grootscheepse aanpak van het station Coevorden waren de afgelopen weken al te zien. Dit weekend begint het grote werk.

Oude sporen bij het treinstation worden dan opgeruimd. Die zijn overbodig, omdat dankzij de spoorboog bij het Europark goederentreinen niet meer naar het Coevorder stadshart hoeven.

EDS-plein

Het emplacement wordt flink uitgedund. In plaats van vijf zijn er straks drie sporen, die een stuk dichter op elkaar liggen. Daardoor ontstaat aan de kant van het EDS-plein (met de drie supermarkten) ruimte voor een gracht parallel aan het spoor, tussen het voormalige gebouw van Van Gend en Loos en de rails in. Deze nieuwe waterloop staat in verbinding met het kanaal Coevorden-Zwinderen en sluit aan op de stadsgracht in het Van Heutszpark.

Vanwege het slopen van de oude sporen rijden er tot maandag 7.00 uur geen treinen tussen Emmen en Mariënberg. Ook enkele overwegen zijn afgesloten. Er worden bussen ingezet.

Het treinverkeer ligt er opnieuw uit in het weekend van 22 en 23 september. Dan wordt het nieuwe hoofdspoor bij Coevorden aangekoppeld. Voorafgaand zijn er vooral ook ‘s nachts werkzaamheden. ProRail heeft omwonenden per brief gewaarschuwd voor overlast.

Fietsenstalling

De fietsenstalling verhuist in september naar de rechterkant van het stationsgebouw, parallel aan het spoor bij het parkeerterrein. De capaciteit wordt flink uitgebreid: van 460 naar 725 plaatsen.

In de herfst wordt begonnen met de grootste ingreep: de bouw van een tunnel onder het spoor, zodat het oude stadshart beter wordt verbonden met het nieuwe winkelgebied (EDS-plein) aan de andere kant van het station. Die tunnelbuis wordt ter plekke gebouwd. Begin volgend jaar wordt die betonnen constructie op z’n plaats geschoven.

Tunnel op vier meter diepte

De tunnel komt op een diepte van vier meter te liggen. Om het niveauverschil te overbruggen komen aan beide uiteinden brede trappen, met een geul om de fiets aan de hand mee te kunnen nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.