Aantal Drentse starters neemt af

Het aantal mensen dat in Drenthe een bedrijfje begint neemt af. Dat blijkt uit een analyse van het economisch bureau van de ING, dat zich baseert op gegevens van de Kamer van Koophandel.

In het algemeen neemt het aantal starters juist toe. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er landelijk gezien sprake van een toename van 6 procent. Daarmee is het aantal starters in Nederland nog nooit zo hoog geweest.

Vergrijzing

De lichte daling in Drenthe heeft vooral te maken met de vergrijzing. Dat is ook de oorzaak van de (veel sterkere) daling in Friesland. In Groningen neemt het aantal starters juist toe.

Ontwikkelingen

Door verbeteringen in het economisch klimaat neemt het aantal starters dat kansen ziet in de martk toe. Daarentegen neemt het aantal zzp’ers dat bij gebrek aan een baan voor zichzelf begint, af. Dit geldt vooral voor hoogopgeleiden in de leeftijd van 35 tot en met 55 jaar.

De gevolgen van het afschaffen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en de ingebruikname van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die als voornaamste doel heeft schijnzelfstandigheid tegen te gaan, worden naar verwachting pas aan het einde van het jaar duidelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.