Aantal banen regio Roden daalt

Het aantal arbeidsplaatsen en vestigingen in de gemeente Noordenveld is in 2015 gedaald. Dat staat in het nieuwe economische beleidsplan.

Vorig jaar waren er 2633 bedrijven en instellingen in de gemeente gevestigd, goed voor 10.516 arbeidsplaatsen. In 2014 waren er 2650 bedrijven in Noordenveld die 10.722 banen opleverden. De daling is een tendens die al vanaf 2012 zichtbaar is.

Het herstel van de economie lijkt zich niet in Noordenveld aan te dienen, want de afname van het aantal banen ligt onder het Drentse gemiddelde. Dit wordt volgens de gemeente vooral veroorzaakt door de verhuizing van het distributiecentrum van supermarkt Coop, die van Peize naar Gieten vertrok, en van de verplaatsing van Taxi Dorenbos van Norg naar Assen.

Nieuw beleid

Noordenveld heeft nieuw beleid ontwikkeld en vastgelegd in het economisch beleidsplan ‘Samen Werken aan Ondernemend Noordenveld’. De gemeente richt zich op zeven punten.

Zo moeten de bedrijventerreinen in met name Roden een opknapbeurt krijgen. Vanwege de stijging van online verkoop en met herontwikkeling van leegstaande panden bekijkt de gemeente Noordenveld of ze hier meer detailhandel (van internetbedrijven) gaat toestaan. De afgelopen vijf jaren heeft Noordenveld slechts 1 hectare grond op de vijf bedrijventerreinen verkocht, terwijl het 16 hectare op voorraad heeft.

Grote topper in Noordenveld is de Health Hub in Roden. Deze verzameling van ruim vijftig hightech bedrijven op het gebied van medische technologie en gezond ouder worden is twee à drie keer zo groot als in Groningen en Assen. De verwachting is dat de Health Hub blijft groeien, start-ups aantrekt en hoogwaardige banen oplevert.

Het centrum van Roden is volgens onderzoek het hoogst gewaardeerde van Drenthe, met name vanwege bereikbaarheid en parkeermogelijkheden (gratis en dichtbij). Qua omzet komt Roden na de vier Drentse steden op de vijfde plaats. De opknapbeurt van het parkeerterrein op de Albertsbaan moet de winkels in het centrum houden en kopers trekken.

Met Veenhuizen heeft Noordenveld een uniek dorp in huis. Met twee gevangenissen, het Gevangenismuseum en tal van monumentale justitiepanden met bedrijven moet het dorp op de Werelderfgoedlijst komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.