Aantal faillissementen blijft afnemen

In juli neemt het aantal uitgesproken faillissementen landelijk opnieuw af. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal bedrijven dat over de kop gaat daalt al jaren. In mei 2013 piekte het aantal faillisementen, om daarna te blijven zakken. Het laagste punt werd in augustus 2015 bereikt.

Ook in het Noorden is het aantal bedrijven dat failliet ging de laatste jaren relatief laag. In Groningen en Friesland is er nu, ten opzichte van vorig jaar, sprake van een kleine stijging. In Drenthe werden dit jaar tien faillissementen minder uitgesproken dan in juli vorig jaar. In onderstaande grafiek is te zien hoe het aantal faillissementen zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Bekende ondernemers

In 2016 gingen een aantal bekende ondernemers uit het Noorden failliet. Bioboxx uit Assen is zo'n voorbeeld. Voor de duurzame start-up, die in 2014 en 2015 nog awards won, werd halverwege mei het faillissement aangevraagd.

Ook het bekende porseleinbedrijf Woldring in Groningen redde het niet. In juni werd het faillissement aangevraagd. De winkel in glas, servies en porselein maakt online een doorstart.

In juli ging modehuis Sterenborg kopje onder. De voornaamste oorzaak voor het faillissement van de modeketen met vestigingen in onder andere Siddeburen, Veendam, Groningen, Winschoten, Roden, Hoogeveen en Assen was een conflict met een belangrijke leverancier

Voor drie café's in de Groninger binnenstad, SnowValley, Het Kasteel en Coyote's Bar, werd in juli het faillissement aangevraagd. Eigenaar Luigi Etzi kon zijn schuld aan de Belastingdienst niet voldoen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.