Drenthe is in trek met gepensioneerde zestigers. op de foto een monumentale boerderij in Loon

Aantal inwoners Drenthe steeg in 2020

Drenthe is in trek met gepensioneerde zestigers. op de foto een monumentale boerderij in Loon Foto: Archief DVHN/ Harry Tielman

Het inwonertal van Drenthe is gestegen, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Driekwart van de gemeenten groeide. Meppel is de grootste stijger.

De provincie Drenthe mocht tot 1 december vorig jaar bijna 800 nieuwe inwoners verwelkomen, dat is een relatieve en absolute stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. Drenthe telt bijna 494.500 mensen.

Gemeenten Zuidwest-Drenthe in trek

In vier van de twaalf gemeenten steeg het aantal inwoners. Met name gemeenten in Zuidwest-Drenthe.

Meppel en Westerveld hadden relatief de grootste stijging van het aantal inwoners. In absolute aantallen is Meppel koploper met 400 nieuwe zielen.

loading

Migratie

In het afgelopen jaar stierven in alle Drentse gemeenten meer mensen dan er geboren werden. De toename van het aantal inwoners komt door migratie.

Of dit migratie tussen Drentse gemeenten of van buiten de provincie betreft, is niet bekend. De laatste categorie is mogelijk het grootst. Deze krant schreef in december vorig jaar over jonge gezinnen en zestigers uit het westen en zuiden van het land die naar Drenthe verhuizen. Zij zoeken de rust en ruimte op en zijn niet meer gebonden aan hun woonplaats omdat zij vanwege de coronamaatregelen thuis moeten werken.

Emmen en Assen minder populair

Het inwoneraantal in Aa en Hunze, Hoogeveen, Noordenveld en Emmen daalde daarentegen. In laatstgenoemde gemeente was de absolute daling het grootst.

Iets meer dan de helft (7) van de gemeenten zag het aantal inwoners ten opzichte van een jaar eerder dalen. Assen was de grootste daler, slechts een derde van het aantal inwoners dat zich in 2019 in de hoofdstad van Drenthe vestigde, werd in 2020 ingeschreven.

Landelijk daling

Landelijk groeide de bevolking in Nederland minder snel dan in voorgaande jaren. In vergelijking met 2019 kwamen er de helft minder mensen bij. Vooral het aantal immigranten daalde. Daarnaast zijn er ook meer mensen overleden. Nederland telde eind vorig jaar bijna 17,5 miljoen inwoners.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu