Aantal ongelukken in Drenthe en Groningen stijgt fors (+ infografiek)

Het aantal aanrijdingen in de provincies Groningen en Drenthe is vorig jaar fors gestegen. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars in de donderdag verschenen Risicomonitor Verkeer.

Landelijk nam het aantal particulier claims toe met 10 procent, in Groningen met 12,6 procent en in Drenthe met 14,8 procent. In absolute cijfers groeide het aantal particuliere claims in ons land van 565.000 in 2015 naar 625.000 vorig jaar.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Smartphone

Volgens de verzekeraars ontstaat de stijging vooral door de aantrekkende economie (we maken meer kilometers) en het gebruik van smartphones tijdens het rijden (zowel in de auto als op de fiets).Overigens varieert het aantal schademeldingen per duizend huishoudens sterk per regio. Het risico op schade is in Brabant en Zeeland bijna twee keer zo groot als in Groningen en Drenthe.

Doden

Daartegenover staat dat in Drenthe verhoudingsgewijs de meeste verkeersdoden vallen. Landelijk eiste het verkeer vorig jaar 629 levens (3,9 per honderdduizend inwoners), waarvan 29 in Drenthe (5,9 per honderdduizend inwoners). Drenthe telt veel 80-kilometerwegen. Dat zijn de gevaarlijkste wegen van ons land. Hoewel ze amper 6 procent vormen van het wegennet, valt hier een kwart van alle verkeersdoden.

Obstakels

De ongescheiden weghelften, de sloten en obstakels langs de weg en de talloze uitritten vergroten de kans op ongelukken. Door de relatief hoge snelheden lopen deze ongelukken vaak fataal af.

Groningen

In de provincie Groningen lligt het aantal verkeersdoden relatief laag doordat ruim eenderde van de bevolking in de stad woont en dus weing gebruik maakt van de gevaarlijke 80-kilometerwegen in de provincie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.