Aantal schademeldingen huizen Roden loopt op tot vijftig

Het aantal meldingen van beschadigde woningen in de wijk Middenveld in Roden is verdubbeld. De gemeente Noordenveld heeft inmiddels vijftig schadegevallen genoteerd.

De gemeente Noordenveld probeert met hulp van specialisten de lage grondwaterstand weer op peil te brengen om verdere schade te voorkomen. Het lage grondwaterpeil is vermoedelijk de oorzaak van het verzakken van de woningen in de wijk.

Vorige week werden twee huizen onbewoonbaar verklaard. De twee-onder-een-kapwoningen moesten worden gestut om instorting te voorkomen.

25 woningen onderzocht

Ruim 25 woningen in Oudgenoegstraat, Bergenstraat en Bakkerstraat zijn aan een bouwkundig onderzoek onderworpen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de veiligheid van de bewoners niet in het geding.

In vier woningen hangt meetapparatuur om te kijken of de huizen nog meer verzakken. Er zijn twee nieuwe peilbuizen geplaatst om de grondwaterstand te meten, nadat eerder twee van deze buizen waren verdwenen.

De schade in Roden loopt steeds verder op. Die gaat vermoedelijk miljoenen euro’s bedragen. De twee onbewoonbaar verklaarde woningen moeten waarschijnlijk gesloopt en herbouwd worden.

Wie draait voor kosten op

Grote vraag is wie verantwoordelijk is voor de schade en opdraait voor de kosten. De gemeente Noordenveld laat momenteel het bureau Artium Experts onderzoek doen naar de verzakkingen en de oorzaak.

,,Het kan nog wel een tijdje duren voordat dit onderzoek klaar is”, laat de gemeente weten.

In de wijk in Roden zijn al ruim twee jaar rioleringswerkzaamheden aan de gang. Daarbij is veel grondwater weggepompt om de nieuwe rioolbuizen droog in de ondergrond te kunnen leggen.

Bestek

Aannemer Koen Meijer zegt alles volgens het bestek te hebben uitgevoerd en heeft de gemeente voortdurend controles op de werkzaamheden verricht.

De aannemer wijst in de richting van de gemeente, die opdrachtgever is. Noordenveld wil niet reageren op de woorden van Meijer. ,,We wachten het onderzoek af.”

De twee gezinnen die hun huis uit moesten, hebben nog geen vervangende woonruimte gevonden. Een bewoner verblijft in een hotel, de ander heeft onderdak gevonden bij familie.

De gemeente zegt er alles aan te doen om passende woonruimte te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.