Aanwezigheid vliegtuigbom in hartje Roden is aannemelijk

Onder de Albertsbaan in het centrum van Roden ligt waarschijnlijk een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Donderdag heeft de gemeente winkeliers en omwonenden hierover geïnformeerd.

Uit onderzoek blijkt dat het aannemelijk is dat er een 500 ponder onder het zuidelijke deel van de Albertsbaan ligt. De gemeente laat nu vervolgonderzoek doen, waarbij de verdachte locatie wordt afgegraven. Dit vervolgonderzoek begint op 4 juli.

Specialist

Rodenaar Tjerk Karsijns beweert al jaren dat er een blindganger onder de Albertsbaan ligt. De grote parkeerplaats in het dorpshart gaat binnenkort op de schop. De gemeente heeft daarom en naar aanleiding van Karsijns onderzoek een specialist laten kijken of het explosief er ligt en waar die ligt.

Engelse bommenwerper

De bom is op 24 oktober 1941 gedropt door een Engelse bommenwerper, een Vickers Wellington, die vermoedelijk op weg was naar Emden. De bemanning dropte per vergissing een bomcontainer met brandgranaten boven Roden en zeven bommen; zes 500 ponders en een 250 ponder. Daarvan ontplofte één 500 ponder niet. De piloot dacht dat hij boven de haven van Emden vloog. Bij de dropping kwam een ambtenaar van de toenmalige gemeente Roden om het leven.

Karsijns schreef er jaren geleden het boekje ‘Het bombardement op Roden’ over, samen met de in 2007 overleden Wim Fonk. Bovenstaande foto is afkomstig uit dat boekje. Karsijns dacht dat de bom bij de rode stip lag en lijkt nu gelijk te krijgen.

Werkzaamheden

Vanwege de mogelijke aanwezigheid van een bom kon er geen bodem- en archeologisch onderzoek gedaan worden op de Albertsbaan. Die werkzaamheden vinden deze maand alsnog plaats, met begeleiding van een detectieapparaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.