De aardbeving in Westerwijtwerd vorige week heeft tot ruim zeventig schademeldingen in Noord-Drenthe geleid. Het wakkert de roep om kernenergie aan.

Tot vrijdagmiddag zijn bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen 3264 schademeldingen binnengekomen. De schademeldingen uit Noord-Drenthe en vooral de bijna vijftig uit de gemeente Tynaarlo, baren fractievoorzitter Casper Kloos van Leefbaar Tynaarlo zorgen. ,,De meldingen nemen elke dag toe.”

Op initiatief van zijn partij is in april het Drents Gasberaad opgericht, een stichting die gedupeerden van gaswinning in de provincie bij elkaar brengt en vertegenwoordigt.

‘Bouw van nieuwe kerncentrales overwegen’

Kloos vreest dat de afbouw van de gaswinning in Groningen gevolgen heeft voor Drenthe. Om de productietekorten van de Groninger gasbel op te kunnen vangen, wil de NAM het laatste beetje gas halen uit een aantal kleine gasvelden in Drenthe. Dat leidt tot weerstand en vrees voor Groninger toestanden in Drenthe.

De voorman van Leefbaar Tynaarlo denkt dat de tijd rijp is om de bouw van nieuwe kerncentrales te heroverwegen. Naast de bestaande centrale in Borssele zouden er nieuwe in de Eemshaven en de Maasvlakte gebouwd kunnen worden.

,,Met windmolens, zonne-energie en warmtepompen alleen redden we het niet. We zijn afhankelijk van de gas-import, onder meer vanuit Rusland. Dat vinden we te riskant. We importeren ook groengas uit Frankrijk, afkomstig uit kerncentrales.”

‘Kernenergie beter en veiliger’

Om aan klimaatafspraken en het terugdringen van de CO2-uitstoot te kunnen voldoen, denkt Kloos dat kernenergie een goed alternatief is.

,,Het duurt nog wel tien jaar voordat er een nieuwe kerncentrale staat. De afgelopen jaren zijn ze technisch beter en veiliger geworden. Dat geldt ook voor het veiliger opslaan van kernafval.”

Kloos staat niet alleen, ook de VVD in Provinciale Staten van Groningen en de PVV in de Drentse Staten willen af van het taboe op kernenergie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe