Aardewerkfabrikant Goedewaagen (Nieuw-Buinen) wil olympische medaillewinnaars Hollandvaas schenken

Krijgen alle Nederlandse medaillewinnaars bij terugkeer op Schipohol een Hollandvaas met olympische ringen? Royal Goedewaagen gaat er voor.

Enkele uren voordat Emmenaar Kjeld Nuis goud won op de schaatsmijl en daarmee Nederland een kwartier lang boven Duitsland aan de leiding van het medailleklassement bracht, stuurde directeur Yvonne Kooi van de aardewerkfabriek uit Nieuw-Buinen een mail naar NOC*NSF.

Wit en oranje

Met het verzoek aan de sportkoepel om de Nederlandse medaillewinnaars de Hollandvaas te mogen uitreiken. Ze stuurde een schets mee van het speciale design. De vaas is aan de buitenkant wit en binnenin oranje.

Hij ontleent zijn naam aan de bovenrand. Die vormt de contouren van onze landsgrens. De olympische ringen maken het voor de medaillewinnaars ontworpen exemplaar uniek.

Ver voor het Hollandfestival losbarstte stond de eerste Hollandvaas al in Pyeongchang. Chef de mission Jeroen Bijl overhandigde die rond de openingsceremonie aan de tijdelijke burgemeester van het olympisch dorp, Kim Ki-Hoon.

De 'gewone' Hollandvaas van Goedewaagen.

,,Dat zijn wij”, schoot het door Yvonne Kooi hen toen ze afgelopen vrijdag op Radio 1 het bericht hoorde dat de chef de mission een Hollandvaas had uitgereikt. Hoewel dit type vazen de hele wereld over gaan, kon zij niet bevroeden dat Jeroen Bijl er één in zijn bagage had. De vaas is namelijk gewoon via de webwinkel van Royal Goedewaagen à 119 euro te bestellen. ,,Wij hebben totaal geen zicht waar onze producten naartoe gaan.”

En dit was niet eens de eerste keer dat de Hollandvaas opdook tijdens de Winterspelen. Chef de mission Maurits Hendriks reikte er in Sochi ook al één uit als cadeau.

Trots

,,Dat wij in Nieuw-Buinen een product maken dat een wereldwijd podium krijgt, vind ik klasse. Daar mogen we trots op zijn. Zo kwam ik op dit idee. Voor ons bedrijf is dit van grote promotionele waarde. Het lijkt me een superidee om alle Nederlandse medaillewinnaars een olympische Hollandvaas te geven.”

Het laatste woord is nu aan NOC*NSF. Qua tijd voorziet Kooi geen problemen. ,,De vazen hebben we. Deze olympische variant is snel te maken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.