Achmea praat opnieuw met Treant

Het is niet uit te sluiten dat patiënten van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis Achmea volgend jaar ziekenhuisnota's zelf moeten voorschieten.

Treant Zorggroep en Achmea zeggen dit tot het uiterste te willen voorkomen en heropenen de onderhandelingen over een contract voor 2016. Vorige week brak Achmea deze onderhandelingen af omdat Treant volgens hen op geen enkele manier wilde bewegen en vooral te hoge tarieven bleef vragen. Topman Marcel Kuin van Treant sprak van een ,,spiegelbeeldige ervaring''.

Alle opties open

Omdat de meeste Drenten verzekerd zijn bij Achmea, heeft deze zorgverzekeraar al beloofd hoe dan ook de ziekenhuisrekeningen bij de Treant-ziekenhuizen te vergoeden. Maar dat betekent niet dat de patiënten niets gaan merken van de mislukte onderhandelingen. Het is mogelijk dat patiënten toch rekeningen thuis krijgen met het verzoek deze voor te schieten en vervolgens zelf de kosten bij de verzekeraar te declareren.

Achmea zegt dit niet te willen, maar Treant houdt de optie open. De zorgverzekeraar kan het de ziekenhuisgroep behoorlijk lastig maken in financieel opzicht door voorschotten laat te betalen. Treant heeft een gezonde financiële positie, maar Achmea is wel de belangrijkste financier. Er zou in theorie volgend jaar een moment kunnen zijn dat Treant cash nodig heeft en Achmea nog niet betaald heeft, en dan kan het rechtstreeks innen van rekeningen bij patiënten voor het ziekenhuis de enige mogelijkheid zijn.

Het Treant-bestuur wil nu niet ingaan op die mogelijkheid. ,,Daarmee zouden we op de zaken vooruitlopen'', zegt de woordvoerder. ,De insteek is dat we een oplossing vinden. Dat heeft wat ons betreft prioriteit en zien we als een verantwoordelijkheid naar de inwoners in onze regio.''

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.