Een heftige situatie, met inmiddels acht sterfgevallen. Woonzorgcentrum Symphonie in Eelde, lijdt zwaar onder een uitbraak van corona met inmiddels negentien besmettingen onder bewoners.

Ook personeelsleden zijn besmet geraakt. Gezien de incubatietijd van het virus kan het nog even duren voor definitief duidelijk is of de uitbraak onder controle is. Die vond plaats op een afdeling met vooral mensen met dementie.

Een complicerende factor is dat deze cliënten de getroffen maatregelen amper tot niet begrijpen, schrijft Zorggroep Drenthe, waar Symphonie onder valt, in een verklaring. Ze zien het verplegend personeel bijvoorbeeld alleen nog in beschermende kleding, waardoor ze de medewerkers niet herkennen.

Crisisteam

Een crisisteam met de regiomanager, een geneeskundige, de bestuurssecretaris en een lid van de raad van bestuur zit boven op de situatie, aldus Zorggroep Drenthe. Het team onderhoudt intensief contact met externe organisaties als GGD Drenthe, de Inspectie Gezondheidszorg en de Cliëntenraad.

Voor de medewerkers is de situatie zwaar, stelt Zorggroep Drenthe. Het is weliswaar hun werk om mensen in de allerlaatste fase van hun leven te begeleiden, maar zoveel sterfgevallen in korte tijd valt ook hen bijzonder rauw op het dak.

Het is erg lastig om de cliënten een waardig afscheid te geven, ook omdat de naaste familie het moeilijk vindt om langs te komen. Dat kan met beschermende kleding, maar bezoekers zijn desondanks bang zelf ook ziek te worden. Toch proberen de medewerkers er het beste van te maken, stelt de zorggroep.

Verhuizen

Enkele cliënten met dementie moesten tijdelijk verhuizen. Dit omdat de zorggroep de verdieping waar de uitbraak plaatsvond in kleinere afdelingen moest opdelen. Zo kon de verpleging de patiënten beter isoleren en de quarantaineperiodes zo gunstig mogelijk laten verlopen. Dat verhuizen is voor mensen met dementie erg belastend, realiseert Zorggroep Drenthe zich, maar overleg met de inspectie wees uit dat dit gegeven de omstandigheden de beste oplossing is.

Besmette bewoners worden nadat ze klachtenvrij zijn opnieuw getest om er zeker van te zijn dat zij het virus niet meer bij zich dragen.

Situatie doet denken aan De Omloop Norg

De situatie in de Symphonie in Eelde doet denken aan de corona-uitbraak in verpleeghuis De Omloop in Norg. Daar overleden dit najaar 14 van de 24 bewoners. Hier betrof het ook mensen met dementie. De situatie in De Omloop is inmiddels onder controle. Van de overgebleven bewoners is niemand meer besmet. Het verpleeghuis ging vorige week uit quarantaine.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe