Actie bij hoofdkantoor NAM in Assen tegen opvoeren gaswinning

Noordelijke actiegroepen demonsteerden vrijdag bij het NAM-hoofdkantoor in Assen tegen de winning van extra gas. Ze zijn met ongeveer vijftien personen aanwezig.

D66, GroenLinks en PvdA, waterschapspartij Water Natuurlijk en lokale actiegroepen GasDrovf, Laat Fryslân Niet Zakken en de Stichting Tsjingas uitten hun afkeuring tegen de plannen van gasproducenten Vermilion en NAM om de gaswinning in het Noorden te intensiveren.

Om hun actie kracht bij te zetten plaatsten ze een beeld voor het NAM-kantoor aan de Schepersmaat.

Grote zorgen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel

Volgens de actievoerders leidt de gaswinning in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel tot grote zorgen onder inwoners. Ze vrezen schade aan hun woningen.

Ook het gebruik van chemicaliën bij gaswinning brengt gevaren met zich mee voor grond- en drinkwater, aldus de groeperingen.

De demonstranten willen dat NAM en Vermilion geen nieuwe putten in gasvelden gaan gebruiken om meer en langer gas te winnen. NAM-directeur Johan Atema kondigde een week geleden aan dat er mogelijk meer gas uit kleine velden uit een aantal noordelijke velden wordt gehaald.

Productieversnelling

De actievoerders richten hun pijlen onder meer op productieversnelling in Wapse, herontwikkeling van velden rond Assen, extra winning met inzet van extra chemicaliën in Pieterzijl, verlenging van gaswinning bij Warffum, meer en langere gaswinning bij Hardenberg en het opschroeven van de productie bij Eesveen.

In Friesland gaat het om nieuwe gaswinning in Rottum, nieuwe gaswinning in Nij Beets, langer en meer winnen in Opeinde-Zuid- en Middelburen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.