Actiecomité Bethesda pleit voor nieuw ziekenhuis bij Beilen

Het Actiecomité voor Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen geeft behoud van zelfstandigheid van het ziekenhuis op. Het comité gaat nu voor één centraal ziekenhuis in Drenthe.

Actievoerder van het eerste uur Frits Kappers en oud-gynaecoloog Marnix Koppe kiezen een ‘historisch’ moment om hun koerswijziging naar buiten te brengen.

Een jaar geleden zat theater De Tamboer in Hoogeveen vol met ongeruste inwoners die afbouw van het ziekenhuis vreesden. Bethesda was destijds al gefuseerd met de ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal tot Treant, maar er was discussie over het behoud van de intensive care, oogheelkunde en andere ziekenhuisfuncties.

,,We strijden al vanaf 2012 voor behoud van het ziekenhuis en ons werd steeds van alles beloofd wat niet waar te maken was’’, zegt Kappers. ,,De intensive care zou blijven, maar ging toch dicht. Artsen zouden reizen, patiënten niet. De oogheelkunde, geriatrie en kindergeneeskunde lopen niet lekker. En ga zo maar door.’’

Kinderafdeling Emmen

De – vooralsnog tijdelijke – sluiting van de kinderafdeling in Emmen, vanwege een tekort aan artsen, deed de actievoerders de ogen openen. ,,Blijkbaar is Treant niet aantrekkelijk genoeg om voor te werken’’, zegt Koppe.

Daar komt bij dat het nog wel zelfstandige Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) nu ook al ernstige zorgen heeft over behoud van zijn onafhankelijkheid. ,,Er is dus een ontwikkeling gaande waardoor het bijzonder lastig blijft om in een plaats als Hoogeveen een volledig toegerust ziekenhuis te houden.’’

Midden in Drenthe

De beste optie is daarom volgens Kappers en Koppe te kiezen voor één nieuw centraal gelegen ziekenhuis midden in Drenthe. Dat zou langs de snelweg A28 bij Beilen moeten komen. Een optie die eerder al is genoemd door Wouter Bos van KPMG Plexus.

In dat moderne ‘interventiecentrum’ zouden dan ook complexe ingrepen moeten gebeuren, net als verloskunde en andere acute zorg. De drie ziekenhuislocaties Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen zouden dan poliklinieken met operatiekamers voor geplande ingrepen overdag worden. ,,Als Treant en WZA nu niet de handen ineen slaan, begaat men een historische vergissing’’, vindt Kappers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.