Het actiecomité Stop Gaswinning Marsdijk Nu gaat bij de Raad van State het besluit van minister Wiebes aanvechten om elf gasvelden in Noord-Drenthe leeg te halen.

,,We gaan de barricaden op”, zegt voorzitter Gerrit Eerland van het actiecomité dat de gaswinning onder de Asser wijk Marsdijk aanvecht.

,,Ik hoop dat alle gemeenten waarin de elf gasvelden liggen ook in beroep gaan bij de Raad van State.”

Die hadden net als het actiecomité bezwaar aangetekend tegen het gaswinningsplan in Noord-Drenthe, uit vrees voor schade aan huizen.

Restant gas

Minister Wiebes van economische zaken kondigde woensdag aan dat de NAM het restant gas uit de elf gasvelden mag halen.

Het gaat om de velden Vries (Noord, Centraal en Zuid), Eleveld, Een, Assen (Assen en Assen- Zuid), Witten, Witterdiep, Zevenhuizen en Zevenhuizen-West.

Wiebes geeft toestemming tot en met 2028 maximaal 3,5 miljard kuub gas uit deze velden te produceren.

Het meeste gas mag uit de putten in Eleveld (2072 miljoen kuub) en Vries-Zuid (lees Marsdijk, 562 miljoen kuub) worden gepompt. Dat zijn juist de velden waar zich in het verleden aardbevingen hebben voorgedaan.

Gevoelige velden

Wiebes heeft voor de gaswinning van deze ‘gevoelige velden’ wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moeten er extra versnellingsmeters worden geplaatst en dient de NAM een risicoplan in te leveren waarin staat wat ze doet als zich bevingen in het gebied voordoen.

Verder eist Wiebes dat er nulmetingen worden gedaan bij een representatief aantal gevoelige gebouwen in het gebied. Hij geeft de NAM een jaar de tijd om aan de voorwaarden te voldoen.

De NAM denkt met de eisen van Wiebes uit de voeten te kunnen. ,,Er zijn al versnellingsmeters neergezet. Dan doen we in samenwerking met TNO en KNMI. Bovendien zijn in panden in Assen (Marsdijk) en omliggende dorpen sensoren geplaatst”, zegt woordvoerder Kirsten Smit. Ook zal de NAM nulmetingen laten verrichten in de geselecteerde woningen.

Ik ben ook realist

Dit alles tot teleurstelling van Gerrit Eerland. De voorzitter van het actiecomité Stop Gaswinning Marsdijk Nu z iet liefst dat er geen gas meer onder Assen en omgeving wordt gewonnen.

,,Maar ik ben ook realist. De kans dat Wiebes ja zou zeggen was groter dan nee.” Het comité zamelde onder meer handtekeningen in tegen de gaswinning

De gaswinning in de zogeheten kleine velden is volgens de minister nodig om aan de vraag van aardgas te kunnen voldoen.

,,Het gas in de Noord-Drentse bodem is zogeheten hoogcalorisch gas, bestemd voor de industrie. Fabrieken, maar ook elektriciteitscentrales maken er gebruik van. Het gaat via het verdeelstation bij Donderen rechtstreeks naar de Gasunie die het distribueert”, vertelt Smit.

Gemeenten

Burgemeester Marco Out van Assen, die samen met de buurgemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze bezwaar aantekende tegen de gaswinning, wil nog niet reageren op het besluit van Wiebes. Hij wil het besluit eerst bestuderen en overleggen met de andere gemeenten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe