Acties blijven uit: deze week overleg over taxistandplaatsen in Assen

Het Stationsplein in Assen wordt voorlopig niet geblokkeerd en de taxi’s rijden gewoon. Dit in afwachting van de uitkomst van overleg met de gemeente.

De Gezamenlijke Asser Taxi Ondernemers (SATO) had acties aangekondigd uit onvrede over het beperkte aantal officiële standplaatsen bij het station. In de nieuwe situatie is daar slechts plaats voor vijf auto’s. Onvoldoende voor de 24 Asser taxiondernemingen met in totaal ruim honderd auto’s. Een oplossing zou een bufferplaats zijn waar de taxi’s met zicht of de officiële standplaatsen kunnen parkeren. Zij kunnen dan doorschuiven wanneer een van die vijf plekken vrij komt.

De gemeente wil daar echter niet aan. Het Stationsplein moet zo veel mogelijk autovrij worden. De taxichauffeurs moeten zelf maar uitzoeken waar zij hun auto parkeren in afwachting van klanten. Daarbij lopen zij wel de kans op een bekeuring. Vorig week werden waarschuwingsbonnen uitgedeeld aan taxichauffeurs die op een daartoe niet geëigende plaats stonden. Deze week zou het menens worden met het uitdelen van bonnen.

VVD: taxi’s moeten gefaciliteerd worden

Voor SATO was daarmee de maat vol. De taxiondernemers kondigden aan bij de eerste de beste bekeuring het Stationsplein te blokkeren. Zover is het niet gekomen want gemeente en SATO schuiven aan tafel. Tot die tijd wordt er niet bekeurd. ,,We zijn terughoudend in de handhaving’’, zegt woordvoerder Henk Kersten van de gemeente. Wietze Mast zegt namens SATO dat de druk eerst van de ketel is. ,,Maar er moet een oplossing komen in de vorm van een buffer.’’

De VVD-fractie in de Asser gemeenteraad heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan B en W. De VVD wil dat het college met spoed actie onderneemt om het probleem op te lossen. ,,Vijf standplaatsen is echt onvoldoende’’, zegt raadslid Bert Homan. ,,Wij begrijpen de zorgen van de taxibedrijven.’’ De fractie wijst er op dat de verharding tussen de gemeente en de taxiondernemingen niet in het belang van de reizigers is. ,,Door goede samenwerking moet het mogelijk zijn de problemen op te lossen. Taxi’s moeten niet gehinderd maar gefaciliteerd worden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.