Actium steekt 90 miljoen in oud Assen

Woningcorporatie Actium investeert de komende vijf jaar 90 miljoen in oude wijken in Assen. Ruim 1600 huurwoningen worden gerenoveerd of gesloopt voor nieuwbouw.

Woningcorporatie Actium investeert de komende vijf jaar 90 miljoen in oude wijken in Assen. Ruim 1600 huurwoningen worden gerenoveerd of gesloopt voor nieuwbouw.

Het gaat om huizen in Assen-Oost en de wijken Oude Molenbuurt en Lariks. ,,Hier staan veel woningen van 40 jaar of ouder”, vertelt Actium-directeur Elles Dost. Een deel van de woningen is te verouderd om te renoveren. Die huizen maken plaats voor nieuwbouw. Andere huizen krijgen een grondige opknapbeurt. ,,Zonder huurverhoging.”

Isolatie en zonnepanelen
Actium investeert naast de 90 miljoen ook nog 33 miljoen in de Drentse hoofdstad voor regulier onderhoud en duurzame maatregelen als isolatie en zonnepanelen. Actium is met 16.000 huizen de grootste woningcorporatie in Drenthe. Daarvan staan er ruim 8000 in Assen, de overige in de gemeenten De Wolden, Westerveld, Midden-Drenthe, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld en Ooststellingwerf.

,,Meer dan de helft van onze huizen in Assen is verouderd. Vandaar dat het accent op deze stad ligt”, verklaart Dost. ,,Maar in de andere plaatsen plegen we ook nieuwbouw en onderhoud, hoor.” Zo wordt in De Wolden 12 miljoen geïnvesteerd.

Terug naar de basis
De miljoeneninvestering van Actium lijkt opmerkelijk, want woningcorporaties moeten inkrimpen en terug naar hun basis: woningen realiseren voor de lage inkomens. Risicovolle projecten in de koopsector zijn uit den boze na drama's zoals bij huisvester Vestia, die voor miljoenen het schip in ging. Daarnaast kwam er de verhuurdersheffing voor corporaties, wat voor Actium betekent dat het 8 tot 12 miljoen euro per jaar minder te besteden heeft op een begroting van 90 miljoen.

Dost: ,,Actium heeft geen gekke dingen gedaan en wij hebben bezuinigd en gereorganiseerd. Er zijn projecten geschrapt.” Actium investeert niet meer in nieuwbouwwijken. ,,In Kloosterveen bijvoorbeeld bouwen we geen huurhuizen meer. Dat laten we aan andere partijen over. We richten ons op herontwikkeling in de binnenstad.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.