Actium verlaagt 1000 huren

Goed nieuws voor veel huurders van woningcorporaties Actium en Woonborg: zij krijgen geen huurverhoging en in een aantal gevallen wordt de huur verlaagd.

Ongeveer duizend van de 16.000 huurders van Actium, die actief is in zeven Drentse en een Friese gemeente, gaan dit jaar gemiddeld 45 euro minder huur per maand betalen. Circa 12.000 huurders houden dezelfde huur. ,,Vooral huurders met een lager inkomen gaan hier van profiteren’’ zegt manager Klant en Strategie Marcel van Halteren van Actium.

De onkostenderving als gevolg van de huurbevriezing/verlaging wordt deels gecompenseerd door de huurverhoging die wordt doorgevoerd bij de meeste huurders met een inkomen boven 34.678 euro per jaar. Bewoners die daarbij in een goedkope woning zitten, krijgen een hogere stijging. ,,Dit is noodzakelijk om het wonen voor mensen met een lager inkomen betaalbaar te houden’’, vertelt Van Halteren.

Uit een groot woonlastenonderzoek van zes Drentse woningcorporaties bleek eerder dat één op de drie huurders vreest de huur niet te kunnen betalen. Daarop besloten woningcorporaties actie te ondernemen.

Gezonde organisatie

Van Halteren durft niet te zeggen hoeveel inkomsten Actium misloopt door de maatregel. ,,Ten opzichte van het maximum wat we aan huur op kunnen halen, laten we wel miljoenen liggen op jaarbasis. Maar we zijn er om betaalbaar wonen mogelijk te maken en niet om zo veel mogelijk geld binnen te halen. We zijn een gezonde organisatie.’’

Van Halteren wijst er op dat Actium ook in de eigen organisatie heeft gesneden om financiële ruimte te creëren voor de huurbevriezing. ,,Vorig jaar hebben we 25 mensen laten gaan.’’ Bij de corporatie werken nu nog 145 mensen. Actium is actief in Assen, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, Midden-Drenthe, De Wolden, Westerveld en Oost-Stellingwerf.

Ook Woonborg bevriest huur

Woonborg, met een kleine 5000 woningen actief in Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld en Haren, bevriest ook de huren voor de laagste inkomens (onder 35.000 euro.) Huurders met een inkomen van 35.000 tot 45.000 euro krijgen ook geen huurverhoging of een beetje, vertelt directeur Esther Borstlap.

Woonborg wil daarnaast de komende drie jaar de huren verlagen voor huizen die vrijkomen. ,,We gaan van 71 procent naar 59 procent van de wettelijk vastgestelde huurprijs.”

Borstlap zegt dat Woonborg de afgelopen jaren goed op zijn huishoudboekje heeft gepast. ,,We hadden een investeringsstop, die is nu opgeheven. Daarnaast zijn we teruggegaan van 68 van 45 medewerkers.”

Elders kleine stijgingen

Woningcorporatie Lefier met huizen in Groningen en Emmen nam begin dit jaar het voortouw door de huren te bevriezen. Woonconcept met afzetgebied in Assen, Hoogeveen en Meppel rekent iets hogere huren, maar de huur stijgt minder dan vorig jaar.

Woonservice met 4900 huizen voornamelijk in Midden-Drenthe laat weten iets meer huur te rekenen, gemiddeld minder dan één procent. Voor woningverhuurder Domesta met 9100 huizen in Hoogeveen en Zuid-Oost Drenthe geldt hetzelfde. Eerder zei Domesta al de huurder met de krappe beurs te willen ontzien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.