Ad van Liempt verdiept zich in onaangenaam mens Gemmeker, de koning van kamp Westerbork

Ruim twee jaar lang verdiepte journalist Ad van Liempt zich in het leven van de commandant van kamp Westerbork. De biografie over Albert Konrad Gemmeker verschijnt komend voorjaar. „Het is geen pretje, zo intensief met zo’n onaangenaam persoon bezig zijn.”

Albert Konrad Gemmeker. Steenhouwerszoon uit Düsseldorf, politieman en vrouwenverslinder. Vanaf oktober 1942 koning van een bizar koninkrijk: doorgangskamp Westerbork. Aan de rand van het kampterrein bewoont hij samen met zijn maîtresse en secretaresse Elisabeth Hassel een luxe huis, met uitzicht op de Boulevard des Misères – de plek vanwaar de transporten vertrekken. Terwijl hij ervoor moet zorgen dat de treinen gevuld zijn en rustig vertrekken leeft Gemmeker als een koning. Kampgevangenen maken zijn huis schoon, voorzien hem van de mooiste kleren. Op zijn salontafel staat iedere dag een bosje verse witte anjers.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na registreren leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

Abonneren

Bent u al abonnee?

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.