Admilson R. met geweld uit zaal gehaald: ‘Ik verdien levenslang’ (Update: R. had scheermesje bij zich)

Het hoger beroep tegen de van drievoudige moord verdachte broers Admilson (33) Marcos R. (32) uit Hoogeveen is begonnen. Admilson R. is net na veel commotie afgevoerd door meerdere agenten van de parketpolitie.

,,Ik verdien levenslang. Jullie bepalen de straf, maar ik bepaal de tijd.” Daarna sprong Admilson R. onverwacht op. Het leek alsof hij probeerde zichzelf iets aan te doen. Met veel geweld is R. geboeid door de parketpolitie de zaal uitgevoerd.

Scheermesje

Volgens verslaggevers van DvhN die aanwezig zijn, is een scherp voorwerp op de tafel gevonden waar Admilson R. net nog zat. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een deel van een scheermesje. De parketpolitie wil, zoals het nu lijkt, Admilson niet meer in de zaal hebben bij het vervolg van de zitting. Dat heeft de voorzitter van het Hof net laten weten.

Het Hof beraadt zich op de situatie en gaan samen met de advocaat-generaal en advocaat Lut naar het cellenblok om met Admilson R. te spreken.

Huisarts bekijkt verwondingen

Een huisarts heeft naar de verwondingen van Admilson R. gekeken. ,,Die verwondingen lijken mee te vallen", zei de voorzitter van het hof al. Admilson wil met zijn advocaat Noortje Lut spreken voor de zaak eventueel verder gaat. Lut heeft het hof gevraagd om de zaak tegen haar cliënt Admilson R. uit te stellen.

Advocaat Wim Anker sluit zich aan bij dat verzoek. Anker vindt dat de zaak tegen beide broers gelijktijdig moeten worden behandeld.  De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie verzet zich tegen aanhoudingsverzoek. Zij vindt dat Admilson voldoende tijd heeft gehad om zich te beraden om af te zien van rechtsbijstand. ,,Hij heeft nu gezegd: Ik wil mijn advocaat houden."

Admilson R. heeft onlangs kenbaar gemaakt dat hij geen advocaat meer wil, maar daar kwam hij op terug. Hij is maandagmorgen met bevel medebrenging naar de zittingszaal gebracht. Dat betekent dat Admilson verplicht mee moest.

Admilson R. (links) en zijn broer Marcos R. uit Hoogeveen
 

Roofmoorden op Smit en echtpaar Veenendaal

Mogelijk komen de broers nog wel samen op zitting, aldus de voorzitter van het hof. De beide broers worden verdacht van de roofmoorden op Berend Smit (55) uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo.

Geen advocaat

Marcos R. is zojuist weer naar het cellencomplex gebracht. Zijn oudere broer is nu de zittingszaal binnengebracht. Hij is geboeid binnengebracht. Admilson is erg verkoud, maar omdat zijn handen geboeid zijn, kan hij zijn hand niet voor zijn mond houden. Nu blijkt dat hij twee maanden geleden heeft gezegd dat hij geen advocaat meer wil. Met de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie, de voorzitter van het hof en advocaat Noortje Lut met Admilson gesproken in de gevangenis in Vught.

Marcos R. (tekening: Annet Zuurveen/DvhN)

OM wil levenslang

Er worden op de zitting ook nog twee deskundigen als getuigen gehoord, waaronder een wapendeskundige en een forensisch onderzoeker. Het Openbaar Ministerie vindt dat de broers levenslang moeten krijgen. Het is aannemelijk dat die straf ook vandaag wordt geëist.

In maart van dit jaar is met medewerking van de broers een reconstructie gedaan op de plek waar Berend Smit is beroofd en neergeschoten. De resultaten van de reconstructie worden vandaag besproken tijdens de hervatting van het hoger beroep. Marcos R. verklaarde maandagmorgen op vragen van het hof dat hij niets meer over de reconstructie wil zeggen: ,,Ik heb alles gezegd.”

Volg onze verslaggevers

Onze verslaggevers Danielle Molenaar (@danielledvhn) en Renate Winkel (@renatewinkel) volgen de zaak. Via Twitter houden ze ons ook op de hoogte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.