Een Alpaca adopteren kan bij Tiergarten Nordhorn voor 90 euro per jaar.

Dier adopteren? Mogelijkheden te over. 'Maar je krijgt hem niet in huis!'

Een Alpaca adopteren kan bij Tiergarten Nordhorn voor 90 euro per jaar. Foto: Magryt Alberts

Wil je een dier adopteren? Het kan bij heel wat dierenparken. Wildlands moet dus rekening houden met concurrentie als het ook op die manier geld wil binnenhalen.

Tijger Toph heeft een ellendige tijd achter de rug. Ze was bij een Italiaans circus en moest op transport naar Rusland. Bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland vond een controle plaats. Het bleek dat de circusdieren onder vreselijke omstandigheden werden vervoerd.

Inmiddels heeft Toph (geboren 5 juli 2016) samen met vier soortgenoten een veilig heenkomen gevonden bij de Nederlandse stichting AAP. Wie Toph verder wil ondersteunen, kan haar voor 19 euro per maand adopteren.

Aandringen gemeenteraad

Stichting AAP is een van de organisaties die Wildlands in Emmen voorgingen bij het mogelijk maken van dieradoptie. Op aandringen van de gemeenteraad van Emmen gaat Wildlands onderzoeken of het dierenpark op die manier de kas kan spekken.

AAP vangt niet alleen apen op, maar ook andere dieren die door mensen zijn verwaarloosd of mishandeld. De dieren worden zo goed mogelijk behandeld en als het kan weer uitgezet in het wild. Meestal gaat het dier naar een wildpark.

„De adoptie is wel symbolisch”, zegt woordvoerder Peter de Haan. „Het is niet te doen om voor elk dier bij te houden hoeveel geld het ophaalt. Het zou niet eerlijk zijn als het ene dier veel geld krijgt en het andere veel minder.” AAP heeft 50.000 donateurs, van wie 5000 in de vorm van adoptie-ouder, zegt De Haan.

Een tijger is duurder dan een eekhoorn

Toch is het wat duurder om Toph te adopteren dan een eekhoorn, want de verzorging van een tijger kost ook meer geld. ‘Adoptie-ouders’ krijgen een certificaat en twee maal per jaar een nieuwsbrief over hoe Toph zich ontwikkelt. De Haan: „Mensen vinden het fijn om zo bij een dier betrokken te zijn.” Het valt De Haan op dat dieren met een beperking vaak worden geadopteerd. „Soms hebben mensen de hoektanden van een dier er uit geslagen, waardoor het moeilijk eet.”

Dat adoptie symbolisch is, zullen de meeste mensen wel begrijpen. Toch zet dierenpark De Oliemeulen bij Tilburg de volgende zin op de site: „het dier blijft wel bij De Oliemeulen wonen, je krijgt het dus niet thuis.” De Oliemeulen biedt vanaf 35 tot 300 euro per jaar de mogelijkheid om een dier te adopteren. Het maakt niet uit wat voor diersoort je adopteert. De goedkoopste optie biedt alleen een certificaat en nieuwsbrieven, de duurste ook twee jaarabonnementen, je mag een dag de dierverzorgers helpen en zo zijn er nog wat voordelen.

Tierpark Nordhorn (over de grens bij Twente) heeft ruim 750 peetouders, zoals het park mensen die adopteren noemt. Zij ontfermen zich over een diersoort, vertelt een woordvoerster. Luiaards en apaca’s mogen zich in een grote belangstelling verheugen, vogel- en spinnensoorten doen het wat minder. Daarom gaat het geld in de grote pot voor dierenverzorging, voor de dierverblijven en de ontwikkeling van het park. „We willen dat alle dieren het goed hebben bij ons.”

menu