Advocaat Haarsma: Ik heb zorgvuldig gehandeld

Advocaat Ludith Haarsma uit Paterswolde is verbaasd over de kritiek die ze dinsdag kreeg van de rechtbank in Assen.

Haarsma zou een verdachte van seksueel misbruik bijstaan, maar zowel zij als haar cliënt kwamen niet naar de zitting. De voorzitter van de rechtbank gaf haar daarvoor op haar kop.

Haarsma had anderhalve week voor de rechtszaak om uitstel gevraagd, omdat ze dinsdag niet kon. De rechtbank liet toen weten dat ze de zaak wel wilde behandelen. Uitstel van een zaak vragen kan wel, maar als je niet kunt op de dag waarop de zaak wordt behandeld, moet je de zaak niet aannemen, was het oordeel van de rechtbank. De voorzitter liet weten dat dat geen geldige reden was om om uitstel te vragen.

Beroepsgeheim
Vervolgens liet Haarsma vorige week per brief weten dat ook haar cliënt niet kon en dat hij per se haar als advocaat wilde. ,,Over waarom dat is, laat ik mij niet uit. Dat valt onder mijn beroepsgeheim”, aldus de advocate, ,,maar dat recht heeft hij.”

Ze stuurde dinsdag een vervangster naar de rechtbank die nogmaals om uitstel vroeg. De rechtbank was daar ‘verbaasd en ontstemd’ over, aldus de voorzitter. Ook omdat de vervangster inhoudelijk niks over de zaak bleek te weten. Uiteindelijk kon de rechtbank niet anders dan de zaak uitstellen, omdat een verdachte het recht heeft om bij zijn zaak aanwezig te zijn.

Haarsma: ,,Vorige week vertelde een rechtbankmedewerkster mij dat ik een vervangster kon sturen die namens mij nogmaals om uitstel kon vragen als ik echt niet kon. Dat heb ik gedaan.”

Zorgvuldig
Uitstel vragen van behandeling van een zaak is volgens Haarsma niet vreemd. ,,Ik snap de felle reactie van de rechtbank niet, want ik heb zorgvuldig gehandeld. Volgens mij is er iets mis met de interne communicatie bij de rechtbank. Ik kreeg het dossier van de zaak ook pas afgelopen maandag. Dat was nog een extra reden om uitstel te vragen.”

De rechtbank liet aan het eind van de zitting weten dat ze zich beraadt op stappen tegen de advocaat. Dat kan betekenen dat ze een boze brief krijgt, maar ook dat de rechtbank een klacht indient bij de deken van de orde van advocaten in Noord-Nederland.

Misbruik 15-jarige meisje
Haarsma zegt dat ze contact opneemt van de voorzitter om het voorval te bespreken. Wanneer de rechtbank de rechtszaak, die draait om een 24-jarige Assenaar die wordt verdacht van seksueel misbruik van een 15-jarig meisje, wel behandelt, is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.