Advocaat gemeente Westerveld: Ministerie neemt loopje met omwonenden gasput Wapse

Economische Zaken heeft Vermilion veel te makkelijk groen licht gegeven het gas bij Wapse sneller te winnen. ,,Het ministerie neemt een loopje met de bevolking.”

Robert van der Velde wond er dinsdag in het Paleis van Justitie in Den Haag geen doekjes om. De advocaat van PlasBossinade sprak er namens de gemeente Westerveld. Voor de Haagse rechtbank diende het beroep dat de gemeente en Milieudefensie Westerveld hebben ingesteld tegen de versnelde aardgasproductie bij Wapse.

Sinds zomer 2017 mag de Canadese producent Vermilion hier 1,5 miljoen kubieke meter gas per dag boven de grond halen, tegen eerder een half miljoen kuub. Zowel de gemeente als Milieudefensie is bang dat de versnelde productie het risico vergroot op bodemdaling en bevingen en daarmee op schade aan onroerend goed.

‘Instemmingsbesluit van EZ rammelt’

Volgens Van der Velde, onder meer gespecialiseerd in energie en aardbevingen, rammelt het instemmingsbesluit van Economische Zaken (EZ). Inclusief de periode dat Vermilion ‘slechts’ een half miljoen kuub per dag mocht winnen, is het bedrijf intussen al ruim drie jaar bezig met de gasproductie uit de Wapser put.

Van der Velde: ,,En nu pas wordt een begin gemaakt met zaken als een meetplan, bouwkundige opnamen en een schaderegeling. EZ heeft er ook geen termijnen aan verbonden, waardoor de inwoners van de gemeente Westerveld slechts een worst krijgen voorgehouden. Onzorgvuldige besluitvorming.”

EZ zei tegen de rechter zich van geen kwaad bewust te zijn: ,,Metingen zijn pas aan de orde zodra de winning begint. Niet al wanneer de minister nog een instemmingsbesluit moet nemen.” Juriste Marinke Israëls van Vermilion stelde dat EZ in het instemmingsbesluit op dit punt heeft verwezen naar de Mijnbouwwet. ,,Die stelt wel degelijk eisen ten aanzien van bijvoorbeeld het meten van bodemdaling.”

‘Vermilion wijst iedere claim af’

Het wachten is op een landelijk schadeprotocol. Tot die tijd, legde Israëls uit, kunnen omwonenden van de Wapser put die menen schade aan hun huis te hebben bij Vermilion een claim indienen. ,,Op onze website staat hoe dat moet. Wij sturen dan een onafhankelijke schade-expert langs.” Waarna de rechter zich hardop afvroeg hoe onafhankelijk zo’n expert dan wel is. ,,Waar staat dat die niet gewoon bij Vermilion in dienst is?”

Milieudefensie Westerveld liet zich in de rechtbank bijstaan door Gerrit Wigger, een olie- en gasexpert die tientallen jaren bij de NAM werkte. Wigger sprak naar eigen zeggen in heel Noord-Nederland al met gedupeerden van de gaswinning. ,,Vermilion wijst iedere claim af”, is zijn ervaring.

‘Hoe snel een producent wint, maakt niet uit’

En hoe zit het nu met de gevolgen van de snellere gaswinning bij Wapse? Moeten omwonenden inderdaad vrezen dat hun woning makkelijker schade oploopt? Milieudefensie Westerveld waarschuwde in Dagblad van het Noorden pas dat Vermilion dankzij de hogere dagproductie het veld nu al zo goed als leeggetrokken heeft. In goed drie jaar, in plaats van de tien jaar in het winningsplan. Hoe snel een producent het gas wint, heeft bij zulke kleine velden geen invloed op het ‘seismisch risico’, beweerden dinsdag als in koor EZ, bureau StAB (gerechtelijke omgevingsdeskundigen) en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

‘Dat maakt wel degelijk uit’

Westervelds advocaat Van der Velde keek er heel anders tegenaan: ,,Het instemmingsbesluit grijpt terug op kennis van voor 2013. Inmiddels zijn, onder invloed van ‘Groningen’, de inzichten gewijzigd. Fluctuaties in de gaswinning spelen wel degelijk een rol als het gaat om bodemdaling en bevingen.”

Annemarie Muntendam van het SodM erkende daarop dat de fluctuaties bevingen ‘kunnen triggeren’. Volgens haar echter zullen deze bevingen bij Wapse te allen tijde binnen de risicomarges van kleine gasvelden blijven.

De Haagse rechtbank doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.