Advocaat hoofdverdachte drugsbende Meppel mag 25 getuigen horen

De rechtbank in Assen heeft dinsdag bepaald dat de advocaat van de 33-jarige hoofdverdachte in de zaak rondom een drugsbende uit Meppel 25 getuigen mag horen. Advocaat Louis de Leon had de rechtbank vrijdag verzocht 39 getuigen te horen, maar een deel wees de rechtbank af.

De Leon wil onder meer zes van de zeven medeverdachten horen en getuigen in Zweden die betrokken waren bij geldtransacties in dat land. De bende wordt onder meer verdacht van de handel in cocaïne en speed vanuit Zuid-Amerika via België naar Duitsland en Zweden.

De advocaten van zes medeverdachten mogen ook meerdere getuigen horen bij de rechter-commissaris. De rechtbank besloot verder dat de vier verdachten die nog vastzitten niet worden vrijgelaten, onder meer vanwege de ernst van de zaak. De mannen riskeren straffen tot twaalf jaar cel.

Wapenbezit

Behalve van drugshandel - de bende zou in 2014 en 2015 in totaal 88 kilo coke hebben verhandeld en een transport van 400 kilo in voorbereiding hebben - wordt de bende verdacht van wapenbezit en het vormen van een criminele organisatie. Ook werd volgens het Openbaar Ministerie in een drugslab in Nijeveen speed gemaakt.

Op 30 augustus is er een nieuwe regiezitting in de zaak. Naar verwachting wordt hij eind dit jaar of begin volgend jaar inhoudelijk behandeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.