Advocaat: politie ging boekje te buiten in Emmer drugszaak

De politie had nooit de woning van een 43-jarige Emmenaar mogen doorzoeken na één tip van het Team Criminele Inlichtingen. Dat stelde advocaat Tjalling van der Goot dinsdag in de rechtbank in Assen.

Hij vindt dat het bewijs in de zaak – bijna 12 kilo hasj, ruim 63 kilo hennep, een wapen en munitie – daardoor onrechtmatig verkregen is. Zijn cliënt uit Emmen moet daarom worden vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

Tien maanden celstraf geëist

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag tien maanden cel tegen de Emmenaar. Op 7 september 2016 vond de politie de grote hoeveelheid softdrugs in zijn huis in de wijk Emmerhout. De waarde van de partij roesmiddelen was ongeveer een half miljoen euro.

De man bekende het bezit ervan en van het wapen. De drugs bewaarde hij voor iemand met een coffeeshop, vertelde hij in de rechtbank.

Het wapen en de kogels had hij meegenomen van zijn vorige werkgever: een beveiligingsbedrijf. Ook had hij nog handboeien in huis.

Drugs op tafel

De politie ging na de anonieme tip vrij snel naar zijn huis. Toen ze daar aankwamen, was de verdacht er niet. Daarom vernielden ze de deur. Binnen zagen ze drugs op tafel liggen. Dat was voor de agenten aanleiding om de rest van het huis ook te doorzoeken. Op meerdere plekken werd in totaal 75 kilo softdrugs gevonden. Het wapen zat in een kluis.

Behalve dat de politie op basis van één tip niet zomaar het huis van de Emmenaar in had mogen gaan, hadden de agenten hem al helemaal niet mogen doorzoeken, aldus Van der Goot. ,,Daarvoor hadden ze toestemming moeten hebben van de rechter-commissaris.”

Officier erkent fouten

De officier van justitie erkende dat de politie fouten heeft gemaakt, maar volgens hem zijn de belangen van de verdachte niet geschaad. Daarom vindt hij bewijsuitsluiting te ver gaan. Volgens Tjalling van de Goot is het juist belangrijk dat dat gebeurt, ook om een signaal af te geven naar de politie: ,,Anders gebeurt het morgen weer.”

Op 27 maart volgt de uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.