Advocaat van Ruinerwold-verdachte Josef B. ontstemd over politie-optreden in media

Janny Knol spreekt bij Pauw over de zaak Ruinerwold.

De 58-jarige Josef B., een van de twee verdachten in de Ruinerwold-zaak, zit in beperkingen en mag van de politie geen enkel contact hebben met de buitenwereld. Zijn advocaat Ronald Nijholt is ontstemd dat districtschef Janny Knol van de politie Noord-Nederland in de talkshow Pauw wel uitvoerig heeft gesproken over de zaak.

Nijholt zegt dat hij de officier van justitie een brief gaat schrijven. ,,Ik ga om opheffing van de beperkingen van mijn cliënt vragen.” De Emmer raadsman is toegewezen als advocaat van B., omdat hij piket had toen de Oostenrijker in Ruinerwold werd gearresteerd. Hij is maandag opgepakt bij de inval in de boerderij in Ruinerwold, waar zes mensen in een af te sluiten ruimte zaten. Ze hebben er mogelijk negen jaar lang in volledig isolement gezeten.”

In de boerderij zaten Gerrit Jan van D. (67) en vijf jongvolwassenen die tegen de politie zeggen dat ze zijn kinderen zijn. Een zevende bewoner, Jan van D. (25), is zondagavond ontsnapt uit de boerderij. Maandagochtend meldde hij zich bij het politiebureau in Meppel. Daarna volgde de inval en de bizarre vondst in de boerderij.

Mogelijk seksueel misbruik is nog niets over te zeggen

De 67-jarige Van D. is ondertussen ook aangehouden. Van D. en B., de huurder van de boerderij, worden er onder meer van verdacht ze de jongeren onder dwang hebben vastgehouden in de boerderij. Donderdagavond, de dag van de arrestatie van vader Van D., was plaatsvervangend districtschef te gast in de talkshow Pauw. Knol kreeg de vraag of de kinderen seksueel misbruikt zijn. De districtschef antwoordde: ,,We hebben het nu in de tenlastelegging tegen de twee aangehouden mannen nog niet meegenomen, omdat we daar ook simpelweg echt nog niets over kunnen zeggen.”

De huurder en de vermeende vader worden allebei verdacht van het medeplegen van mishandeling en vrijheidsberoving van de jongeren in de boerderij. Uit de eerste gesprekken met de jongeren is volgens Knol gebleken dat ze soms wel naar buiten mochten, maar nooit het omheinde terrein af. Met hulp van deskundigen probeert de politie de jongeren te horen om er achter te komen in hoeverre ze vrijwillig in de boerderij zaten of dat er sprake was van dwang en welke vorm van dwang dan, vertelde Knol.

Advocaat mag niets zeggen

Advocaat Nijholt vindt dat de plaatsvervangend districtschef niet over de zaak had mogen praten vanwege de beperkingen die Josef B. zijn opgelegd. ,,Ik kan en mag niets over de zaak zeggen vanwege deze beperkingen. Het stoort mij dat de politie er wel uitgebreid over praat.” De tweede verdachte, vader Van D., wordt maandagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of er voldoende gronden zijn om hem langer vast te houden. Bij B. is dat al gebeurd. De twee worden ook verdacht van witwassen: in de boerderij is een grote som geld gevonden, waarvan de herkomst niet duidelijk is.

menu