Advocate beleeft hachelijk avontuur in cel Assen

Advocate Maartje Schaap zat woensdag geruime tijd opgesloten met een gedetineerde. Ze drukte op de noodknop, maar de parketpolitie kwam niet opdagen.

Op sociale media waarschuwde de advocate van De Haan advocaten in Groningen haar collega’s dat de alarmknop niet werkt. ,,Bij nood, ren voor je leven’’, schreef ze op Facebook.

,,Het duurde zeker een kwartier. Er had van alles kunnen gebeuren.’’ Schaap zat samen met een cliënt van haar in een spreekkamer op de cellengang op de rechtbank in Assen. Als een advocaat die cel wil verlaten moet de spreekknop worden ingedrukt. ,,Als een cliënt agressief is, is er een noodknop. Dan moet de politie de cel in komen stormen, want dan is er echt wat aan de hand. Ik heb op beide knoppen gedrukt.’’

Tevergeefs, want Schaap zat geruime tijd vast met haar cliënt. ,,Die was de week ervoor nog agressief geweest.’’ Een woordvoerder van de rechtbank Noord-Nederland vindt het vervelend dat de advocate zich ongemakkelijk heeft gevoeld. ,,Maar de spreek- en de noodknoppen in de cellengang werken wel degelijk.” Waarom de politie niet kwam, is onduidelijk.

Schaap treft het niet. Vorig jaar moest ze zich in de gevangenis in Zutphen uitkleden en gehuld in badjas door de toegangspoortjes. Daarover diende ze een klacht in bij de Nationale Ombudsman. Die stelde haar in het gelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.