Advocaten: ‘Autohandelaren Hoogeveen onterecht weggezet als malafide fraudeurs’

Bij een inval bij de Drentse autohandelaren in 2017 neemt de politie auto's in beslag. Foto: Politie Noord-Nederland

Twee mannen uit Noordscheschut en Zuidwolde zijn door het Openbaar Ministerie (OM) onterecht weggezet als malafide autohandelaren. Dat zeggen advocaten Tineke Pieters en Tom Gijsberts woensdag voor de rechtbank in Zwolle.

,,Het politieonderzoek is gekleurd en de twee verdachten zijn vanaf het begin gecriminaliseerd”, aldus de advocaten.

Het OM verwijt de mannen van btw-fraude ‘van ongekende omvang’. Dinsdag werd tegen de twee celstraffen tot ruim vier jaar geëist en een geldboete van 50.000 euro.

Het autobedrijf in Hoogeveen zou volgens het OM een boete van een half miljoen moeten worden opgelegd. Vanaf januari 2014 tot eind 2017 vormden de mannen een criminele organisatie met een aantal Libanezen uit Berlijn. In die periode werden miljoenen euro’s aan crimineel geld witgewassen, zei de officier van justitie eerder op zitting.

Suggesties en aannames

De Libanezen kochten tweedehandsauto’s waarmee btw-fraude werd gepleegd. Dat wisten de handelaren in Hoogeveen, meent het OM.

Er was sprake van een malafide autohandel waarvoor facturen werden vervalst. Er was sprake van een dubbele administratie en een mistgordijn opgetrokken om autoriteiten om de tuin te leiden. Deze theorie loopt als een rode draad door het opsporingsrapport, zeggen de advocaten. Het zijn suggesties, aannames en worden niet onderbouwd.

Complex en kwetsbaar

Vanaf het begin is dit beeld opgeworpen, zei Pieters. De pers werd na de inval in de woningen en het bedrijf van de verdachten in november 2017 uitgenodigd en uitvoerig te woord gestaan over de vermeende malafide handel in Hoogeveen.

Beide mannen werden in de media weggezet als fraudeurs, met wapens op zak, zei de raadsvrouw tegen de rechters. Ondermijning door btw-fraude en witwassen zijn grote maatschappelijke problemen. De autobranche is kwetsbaar en complex, doordat nog met veel contant geld wordt gewerkt. Het is niet altijd helder wat de herkomst is van dit geld, zeiden de advocaten.

Te weinig onderzoek

Volgens de officier hebben de verdachten te weinig onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van hun zakenpartners in het buitenland en de geldstromen.

De advocaten zien dat anders. Vanaf het begin hebben de verdachten geprobeerd informatie te krijgen van de Belastingdienst. Telkens kregen zij de indruk dat er volgens de wet werd gehandeld.

,,Er is geen sprake van dat zij willens en wetens de belastingdienst wilden benadeelden”, zeiden de verdedigers. De ondernemers waren ervan overtuigd dat de zakenlieden uit Berlijn bestendige handelspartners waren. Alle afspraken werden nagekomen. Alles leek solide.

Vrijspraak

Kennelijk zijn de autohandelaren uit Hoogeveen op het verkeerde been gezet. Dat er nergens een belletje is gaan rinkelen, vinden de advocaten niet raar. Uit niets bleek dat zij bezig waren met duistere praktijken.

De raadslieden vroegen de rechtbank de mannen vrij te spreken van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, witwassen en fraude. En de mannen alleen veroordelen voor verboden wapenbezit. ,,Het wapen was nodig voor de beveiliging van hun woning. Vanwege de grote contante sommen geld”, zei Pieters.

De rechtbank doet 25 augustus uitspraak.

menu