Kan Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. ondanks zijn onvermogen om te spreken als verdachte worden verhoord en uiteindelijk ook worden berecht? Maandagmiddag moet hierover na ruim een jaar duidelijkheid komen, als in de rechtbank in Assen het rapport van deskundigen over de toestand van Van D. in het openbaar wordt besproken.

Zijn advocaten Robert Snorn en Jana Andonovski zeiden onlangs tegen deze krant dat een echt gesprek met Van D. niet mogelijk is. Als gevolg van een hersenbloeding is de ‘Ruinerwold-vader’ vier jaar geleden zijn spraakvermogen verloren en halfzijdig verlamd geraakt.

,,Een eenvoudige vraag, zoals of hij wil afzien van zijn recht om bij een zitting te zijn, gaat nog. Hij knikt of schudt zijn hoofd. Echte woorden spreekt hij niet”, zei advocaat Andonovski. „We denken ondertussen wel te begrijpen wanneer hij ‘ja’ of ‘nee’ bedoelt. Maar je moet dubbelchecken en misschien wel drie keer checken of je elkaar wel goed begrijpt.”

Snorn zei dat medewerkers van het gevangenisziekenhuis hem vertelden dat Van D. wel met een spraakcomputer kan communiceren. „Toen heb ik een keer geprobeerd om met hem te spreken met behulp van zo’n spraakcomputer. Maar dat werkte helemaal niet.” Van D. is ruim een jaar geleden aangehouden. Hij wordt er ondermeer van verdacht dat hij zes van kinderen onder psychische dwang heeft vastgehouden, de laatste negen jaar in Ruinerwold.

Een van de kinderen helpt advocaten met communicatie vader

Vijf van de kinderen (ze zijn inmiddels allemaal volwassen) staan nog steeds achter hun vader. Een keer per maand gaan de advocaten op bezoek bij Van D. „Een van de vijf kinderen gaat altijd met ons mee om te helpen bij de communicatie met vader. De kinderen zorgden al jaren voor hem. Ze kunnen zijn bewegingen en non-verbale signalen voor ons vertalen. Dan nog zitten er beperkingen aan. Een echt gesprek kun je niet voeren.”

Van D. wordt verdacht van zeer ernstige strafbare feiten. Of er voldoende bewijs is, moet nog blijken. Mogelijk zal de rechtbank zich er nooit over uitspreken, want het is nog steeds de vraag of de verdachte met zijn spraakhandicap wel een eerlijk proces kan krijgen. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben hem deze zomer onderzocht. De conclusies in dat rapport zijn cruciaal voor het vervolg van het strafproces. Het deskundigenrapport is vorige week binnengekomen en wordt maandagmiddag besproken in de rechtbank in Assen.

loading

Van D. nog nooit verhoord

De rechtbank wil van de deskundigen ondermeer weten of er afdoende kan worden gecommuniceerd met Van D. Volgens de rechtbank is het „van wezenlijk belang dat hij zich in deze strafzaak kan verdedigen”. Tot op de dag van vandaag is Van D. nog niet verhoord door de politie en dat is zeer uitzonderlijk voor een verdachte die in Nederland al zolang in voorarrest zit.

Advocaat Snorn wil pas op de zitting reageren op de inhoud van het rapport. Als blijkt dat de conclusie is dat er geen manieren zijn om Van D. te verhoren, is het waarschijnlijk onmogelijk om hem te berechten. De advocaten gaan dan, zo zei Snorn in het eerdere interview, vragen om schorsing en uiteindelijk beëindiging van het strafrechtelijk onderzoek. „In dat geval kan hij in theorie weer terug naar de kinderen. De vijf jongste kinderen zouden het liefst met vader terugkeren naar de boerderij in Ruinerwold.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold