Advocaten willen nader onderzoek naar verleden moordbroers

Bij het gerechtshof in Leeuwarden was maandag de eerste regiezitting in het hoger beroep van de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen.

De broers werden in november vorig jaar door de rechtbank in Assen veroordeeld tot 30 jaar cel voor doodslag, medeplegen van diefstal met geweld en dubbele moord. Voor de 31-jarige Admilson kwam daar nog eens tbs met dwangverpleging bovenop.

In november 2012 hebben de broers op het Dwingelerveld de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo om het leven gebracht. Op 25 juli 2013 vermoordden ze een bejaard echtpaar in Exloo. Het Openbaar Ministerie (OM) had bij de rechtbank voor beide broers levenslang geëist. Zowel het OM als de broers tekenden hoger beroep aan. Beide broers waren maandag aanwezig bij de regiezitting. Hun zaken werden wel apart behandeld.

Advocate Noortje Lut van Admilson R. diende een reeks onderzoekswensen in. Zij wil onder meer dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de invloed van twee militaire missies naar Afghanistan op de persoonlijkheid van haar cliënt. En zij wil, net als Evert van der Meer en Wim Anker, de advocaten van de Marcos R., dat onderzocht wordt wat de invloed is geweest van de -traumatische- jeugd van de broers op hun latere ontwikkeling. De broers zijn geboren in Brazilië, ze zijn later geadopteerd.

Ook willen de advocaten dat nauwkeuriger onderzocht wordt wat, na de komst van de broers naar Nederland, de problemen binnen het adoptiegezin met hun persoonlijkheden hebben gedaan. Het OM zag geen reden om verdere onderzoeken te doen. Het gerechtshof maakt op vrijdag 29 april bekend of er nog nader onderzoek moet volgen. Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet bekend. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.