Affaire Van der Tuuk werpt schaduw over Drents PvdA-bestuur

Het vertrek van gedeputeerde Ard van der Tuuk, en alle trammelant die dat opleverde, is een van de voornaamste redenen dat de PvdA in Drenthe in september een nieuw partijbestuur mag kiezen.

In de nasleep van de affaire Van der Tuuk gaven vooral de jongere leden van het gewestelijk bestuur meer dan eens aan: zo hoeft het voor ons niet langer.

Boegbeeld steunen of coalitiezetel behouden?

Ard van der Tuuk stopte in april als gedeputeerde van de provincie Drenthe, nadat zijn collega-gedeputeerden Henk Brink (VVD), Henk Jumelet (CDA) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) het vertrouwen in hem hadden opgezegd en hij geen steun kreeg van zijn fractie. Het rommelde binnen de PvdA, want zowel fractie als bestuur was verdeeld over de vraag wat belangrijker was: haar boegbeeld steunen of het behoud van een coalietiezetel. Ook de wijze waarop de naam van Van der Tuuks opvolger (Cees Bijl) aan bestuursleden werd voorgelegd, een paar minuten voor de persconferentie op het provinciehuis, zorgde voor onenigheid en frustratie. De fractie had vooraf in ieder geval de indruk gewekt dat de PvdA-leden nog iets te zeggen kregen over de nieuwe gedeputeerde.

In gesprek met elkaar

In de maanden erna gingen de bestuursleden in gesprek met elkaar, met het landelijk partijbestuur, met de Drentse Statenfractie en met de voorzitters van alle twaalf Drentse afdelingen. Wat is er gebeurd? Hoe is alles gelopen? Wat was onze rol?

Zondagavond werden de leden via een e-mail op de hoogte gesteld van het feit dat het voltallige bestuur van het gewest Drenthe opstapt. Een aantal stelt zich echter tijdens de ingeplande ledenvergadering op 17 september waarschijnlijk herkiesbaar, maar niet iedereen.

Kans nieuw bestuur te kiezen

,,Een aantal bestuursleden wilde niet verder’’, zegt bestuursvoorzitter Jacob Bruintjes. ,,En met het vertrek van Cees Bijl, die de nieuwe gedeputeerde was geworden, en Jaap Kuin, die burgemeester werd in Pekela, was het bestuur al uitgedund. Om diverse redenen zouden we maar vier tot zes mensen overhouden. Niet zozeer allemaal als gevolg van de affaire rond Van der Tuuk. Maar de kwestie heeft wel een rol gespeeld bij meerdere bestuursleden. En in april vorig jaar waren we met elf mensen begonnen. Om het werk als gewestelijk bestuur goed te kunnen moeten er mensen bij. En het leek ons, na een zware periode voor de PvdA, het beste om de leden de kans te geven een compleet nieuw bestuur te kiezen dat in de komende jaren bezig kan met de Kamerverkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen en daarna de Statenverkiezingen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.