Afgeknakte boomtak als Zwaard van Damocles

Het Zwaard van Damocles. Jan Groothuis (72) kent de uitdrukking. Nadat hij woensdagochtend tussen de slagregens door de krant uit de bus haalde, zag hij het ineens boven zijn hoofd hangen.

De schrik sloeg Groothuis om het hart toen hij zich met de krant in de hand omdraaide en omhoog tuurde. Een dikke zijtak van de grote naaldboom naast zijn woning was als een lucifershoutje geknapt. Dat de tak niet met donderend geraas op zijn dak was gestort, mag een klein wonder heten. Een zijtak voorkwam dat. Heen en weer wiegend op die zijtak hing de afgebroken tak als het Zwaard van Damocles boven de semibungalow aan de Ravelijn.

Ook gevaar voor kinderen

,,Niet alleen mijn dak liep gevaar, ook voorbijlopende kinderen en straatverkeer. Die tak kon alle kanten opwaaien.” Groothuis sloeg alarm en leefde enkele uren tussen hoop en vrees. Met dank aan de Emmer brandweer liep het allemaal goed af. Die zaagde de afgebroken tak stelselmatig in mootjes. Het klusje vergde al met al dik een uur.

Geplant

De naaldboom heeft voor Groothuis een bepaalde emotionele waarde. ,,Mijn vader heeft die nog geplant. Dat moet ondertussen meer dan 45 jaar geleden zijn, want dit huis heb ik hier als aannemer zelf gebouwd toen ik 25 was. Mijn vader was toen tuinman. Hij legde de hele tuin aan. Zo’n beetje alles wat hij heeft gepoot, staat er nog. Maar die boom werd mij te hoog. Als er geen vogelnesten in hadden gezeten, had ik hem vorig jaar zelf al gekapt.”

Ontmanteling boom

Werden tijdens de jaarwisseling brandweermannen in Assen en Geesbrug belaagd met vuurwerk, Groothuis liet zien dat het ook anders kan en trakteerde ze op een warme kop chocolademelk. ,,Het was verdikkie zo slecht weer toen ze daar bovenin bezig waren. Gelukkig had ik veel chocolademelk in huis. Dat hadden ze wel verdiend.” Groothuis gaat binnenkort verder met waar de brandweermannen zijn gestopt: ontmanteling van de boom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.