Mooi Wark tijdens een van de eerdere edities van het TT Festival.

Het afgelaste TT Festival 2020 kostte 5 ton (en een volwaardig draaiende editie kost 6 ton): 'Het had niet scherper gekund'

Mooi Wark tijdens een van de eerdere edities van het TT Festival. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

Het TT Festival 2020 heeft, ondanks afgelasting, een half miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de eerste financiële cijfers waarmee de gemeente Assen naar buiten komt.

Het festival van 2020 moest het eerste worden voor de zelfstandig opererende Stichting TT Week Assen. Voorheen was de gemeente zelf verantwoordelijk. Wel subsidieerde Assen de stichting dit jaar voor ruim 500.000 euro. De Provincie Drenthe droeg 100.000 euro bij.

‘Had niet scherper gekund’

Uit de eerste financiële resultaten blijkt dat van deze subsidies ongeveer 490.000 euro is uitgegeven voor een festival dat niet doorging. Bij afstoting deelde de gemeente Assen nog mee dat de organisatie van een volwaardig TT Festival zo’n 6 ton kost.

Veel is met de afgelasting dus niet bespaard, maar directeur Sander Ten Bosch van de Stichting TT Week Assen zegt dat een scherper resultaat niet had gekund. „Met de kennis van nu is het heel makkelijk roepen dat dit veel te veel geld is. Maar de eerste berichten over corona kwamen in maart 2020 ons land binnen. We hebben de organisatie daarna afgeschaald, maar moesten wel gewoon voor 1 mei de vergunningsaanvraag rond hebben. Pas daarna werd duidelijk dat het TT Festival niet door kon gaan in een fysieke variant.”

Uitgaan van doorgaan

Volgens Ten Bosch moest zijn organisatie er in de voorbereiding steeds vanuit gaan dat het festival toch nog doorgang zou vinden. „Stel, het had toch gekund, dan kun je niet met lege handen staan. We hebben dus gewoon onze kosten moeten maken. Je gaat overeenkomsten aan met allerlei partijen, die moet je wel betalen. Zo kregen een deel van de artiesten en bijvoorbeeld producenten van podia een annuleringsvergoeding.”

Officieel werd het TT Festival overigens niet afgelast, maar aangepast. Onder de noemer TT Festival in eigen tuin waren er (online) acties, werden filmpjes van voorgaande jaren gestreamd en was er een ‘online TT Nacht’.

„Ik was daar sceptisch over”, erkent Ten Bosch. „Maar uiteindelijk hebben zo’n 20.000 mensen online meegedaan, dat had ik nooit gedacht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu