Afghaans gezin Haidari moet van Aalden naar Emmen

De met uitzetting bedreigde familie Haidari moet weg uit het asielzoekerscentrum (azc) in Aalden. Ze moet van het COA verhuizen naar Emmen.

Dat heeft de Afghaanse familie dinsdag te horen gekregen.

Twee van de vier kinderen van het gezin zitten op het Esdal College in Oosterhesselen. Dochter Atena volgt hier het reguliere onderwijs; haar broer Sajad zit in de internationale schakelklas. Klasgenoten kwamen vorige maand in actie en protesteerden met spandoeken tegen de dreigende uitzetting.

Ook loopt er een petitie en is de gemeenteraad van Coevorden in de bres gesprongen voor het gezin. Die was gealarmeerd door Marian de Graaf, mentor en docent Nederlands op het Esdal College. De gemeenteraad vindt dat de staatssecretaris het uitzetten van vluchtelingen naar onveilige landen zoals Afghanistan moet opschorten.

Feit is dat het gezin in principe is uitgeprocedeerd en daarom niet langer in het azc mag blijven. Er loopt nog wel een hoger beroep. De uitkomst daarvan moeten de Haidari’s afwachten op de gezinslocatie in Emmen.

Of de kinderen hun beider klassen op het Esdal College nu verlaten, is onduidelijk. De Graaf: ,,Dat moet nog worden bekeken. Het is wel onzeker geworden nu. Het zou het mooiste zijn geweest als ze gewoon in Aalden hadden kunnen blijven. Dat is voor hen het vertrouwds.’’

Het gezin vluchtte twaalf jaar geleden vanuit Afghanistan naar Iran, van waaruit ze drie jaar geleden opnieuw vluchtten, richting Nederland. De reden voor hun uitzetting, zo geeft Atena aan bij de petitietekst, is een gebrek aan bewijs over wat hen in Afghanistan en Iran is overkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.