Afscheidsfilm in plaats van musical: minder zenuwen voor leerlingen basisschool Dalen

De traditionele afscheidsmusical is bijna niet weg te denken uit de basisschool. Maar komt wel steeds vaker in een nieuw jasje: de musicalfilm. De 51 leerlingen uit de twee groepen 8 van de Burgemeester Wessels Boerschool in Dalen schitteren komende dinsdag in de film Groep 8 en de Verdwenen Sterren.

Het bijzondere aan de afscheidsfilm is dat deze volledig in eigen beheer is gemaakt. Het hele dorp leefde mee, omdat ook veel opnamen voor buitenstaanders zichtbaar in winkels en horecagelegenheden zijn gemaakt. De première is dinsdagavond in Theater Hofpoort in Coevorden.

‘Het was een enorme klus’

Docent en coördinator Cristian Wolbers (46) geeft het eerlijk toe: ,,Het was een enorme klus en bij zo’n eerste keer kom je veel tegen. Maar de klassen vonden het geweldig leuk, we hebben allemaal veel plezier gehad én veel geleerd bij het maken van de film.”

Het was ouder Jessica Poel die de aanzet voor de film gaf en het onderwijsteam en de klassen enthousiast maakte. ,,Kinderen van nu zijn zo verschrikkelijk goed in nieuwe media, weten en kunnen veel, zijn mondig, kijken eindeloos naar filmpjes en maken ze ook zelf, waar ze ook maar zijn. Met deze leeftijdsgroep kun je veel doen: ze hebben eigen ideeën, kunnen discussiëren en hebben vaak haast volwassen humor. Zelf een film maken sluit beter aan bij hun belevingswereld”, geeft Wolbers aan. ,,Het afscheidsritueel blijft, maar alles verandert, ook dit.”

Ook ouders waren uiteindelijk positief

Samen met zijn collega’s van de parallelgroep 8, Janine Akse (43) en Arianne Hedlund (51), ging hij enthousiast aan de slag. Sommige ouders moesten even wennen aan het idee, maar uiteindelijk waren ook hun reacties positief. Een aantal liet zich dan ook gewillig inzetten om te assisteren bij vervoer, aankleding en opmaak van de kinderen.

De kinderen uit groep 8 werden eind vorig jaar al uitgedaagd om spannende opstellen te maken. Een mix daarvan vormt de basis van het uiteindelijke filmscript. Een muziekfestival, bekende artiesten, een boze boevenbende die losgeld wil en gelukkig een happy end: het zit allemaal in de film.

De eerste opnamen begonnen al in februari, de eindmontage moet nog even dit weekend. Een mooie bijkomstigheid is wel dat Wolbers zelf ook privé gegrepen is door de mogelijkheden van nieuwe media. Hij rekent de bewerking van foto’s en films tot zijn hobby’s en bleek handig met de filmcamera.

‘Niemand staat meer stijf van de spanning’

Wolbers: ,,Het mooie van een film is dat kinderen de kans krijgen om een keer iets over te doen als het mis gaat, dat neemt veel spanning weg. Daarmee krijgen kinderen die niet echt het podium op durven beter de kans zich te laten zien. De afscheidsavond wordt zo voor hen ook echt een feest. Niemand staat zo meer stijf van de spanning of overgevend achter de coulissen.”

Rick Meijerink (11), straks onder meer als bodyguard te bewonderen, vond het een leuk project. ,,Soms moest je lang wachten, dat was wel eens irritant. En je kijkt nu anders naar films: ik wist niet dat er zoveel mensen bij horen die van alles moeten doen en die je uiteindelijk niet ziet.” Yvette Lubbers (12) genoot van alles: ,,Ik ben drogist, dans en zing liedjes, echt heel leuk!’’ Sterre Uineken (12) kruipt voor de film in de huid van de populaire musicalster en presentatrice Chantal Janzen. Ze vond het erg spannend, maar werd gerustgesteld door het idee dat het altijd nog een keer over mocht. ,,Anders was ik veel zenuwachtiger geweest”, vertelt ze.

Over de rode loper

Dinsdagavond gaan alle hoofdrolspelers – en dat zijn ze natuurlijk alle 51 - in feestelijke kleding over de rode loper bij Theater Hofpoort om samen met hun klasgenoten en ouders de film te bekijken. ,,Wij overleggen wel over onze jurken, het moet een beetje gala”, vertellen Sterre en Yvette met schitterende ogen. Rick haalt zijn schouders op: hij komt gewoon in zijn zwarte bodyguard-pak...

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.