Agenten verbaasd: na dood Sharleyne geen groot rechercheonderzoek

Na de verdachte dood van de 8-jarige Sharleyne is geen groot rechercheonderzoek opgestart. Twee betrokken agenten waren daar heel verbaasd over.

Donderdag is de tweede zittingsdag in de strafzaak tegen moeder Heleen J. (38). Daar bleek dat de twee agenten, onder wie de wijkagent, dit jaar zijn gehoord over het onderzoek naar de dood van Sharleyne.

Volg de rechtszaak hier live
Lees verder

Het meisje (8) werd drie jaar geleden ‘s nachts dood gevonden onderaan de flat in Hoogeveen waar zij met haar moeder op tien hoog woonde. De wijkagent heeft verklaard dat hij in de daarop volgende dagen met buurtbewoners gesproken heeft, maar zegt dat nooit een echt buurtonderzoek is gedaan.

Verbazing

De beide politiemensen zeggen bij het getuigenverhoor onder ede dat zij hadden verwacht dat een Team Groot Schalige Opsporing (TGO) zou worden opgezet; een rechercheteam met verschillende disciplines dat ernstige misdrijven onderzoekt.

Zelfdoding Sharleyne is 'onwaarschijnlijk': Ze was vrolijk, sociaal en had vriendinnetjes
Lees verder

Het wekte verbazing dat dat niet gebeurde.

Geen verklaringen bovenbuurman in dossier

Op de zitting bleek verder dat de politie niets kan terugvinden over wat een bovenbuurman naar eigen zeggen in 2015 in de week na de dood van Sharleyne tegen twee agenten heeft gezegd.

Deze flatbewoner heeft de bewuste nacht het meisje en haar moeder horen praten. De buurman zegt dat hij een harde klap hoorde tegen de muur. Even later hoorde hij dat er iets over de reling werd gegooid. Hij dacht dat het een vuilniszak was. De man viel in slaap en is de volgende ochtend vroeg naar zijn werk gegaan. De getuige heeft verklaard dat hij toen niet wist dat het onderbuurmeisje dood gevonden was onderaan de flat.

In 2017, na heropening van het onderzoek, is de bovenbuurman opnieuw gehoord. Het Openbaar Ministerie sprak van een nieuwe getuige. De man houdt vol dat hij in 2015 ook met de politie heeft gepraat en toen ook verteld heeft wat hij de bewuste nacht heeft waargenomen.

Politie: alle buren benaderd

De politie heeft dat onderzocht. Gesteld wordt dat destijds alle buren zijn benaderd. Maar over de verklaring van de bovenbuurman valt niets terug te vinden. Geen enkele agent kan zich herinneren dat hij bezocht is. Dat terwijl hij een hele belangrijke getuige is.

Een maatschappelijk werker die contact had met de bovenbuurman zegt dat hij in 2015 heeft verteld dat hij met de politie heeft gepraat. Hoe het kan dat de verklaring is verdwenen en waarom er geen TGO is opgestart is niet duidelijk.

De moeder van Sharleyne ontkent dat zij de bewuste nacht met haar dochter heeft gepraat. J. zegt dat zij sliep en wakker werd van een tochtvlaag. Zij is toen opgestaan en constateerde dat het bed van haar kind leeg was. Daarna ging zij, zo is haar verklaring, naar buiten en zag zij haar dochter beneden liggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.