Aletta Jacobs verbleef als puber maanden in Hollandscheveld

In Hollandscheveld werd donderdag, op Internationale Vrouwendag, een plaquette onthuld voor Aletta Jacobs. Ze blijkt een aantal maanden in het dorp te hebben gewoond.

Aletta Henriëtte Jacobs was de eerste vrouw die in de negentiende eeuw officieel toegang kreeg tot de universiteit en arts werd. Als boegbeeld van de eerste feministische golf streed zij bovendien voor kiesrecht voor vrouwen, dat er in 1919 kwam.

‘Ze deed de huishouding’

Volgens streekhistoricus Albert Metselaar was Aletta een jaar of 17 toen ze haar zus Marianne Jacobs, die in Hollandscheveld woonde, te hulp schoot. ,,Marianne was getrouwd met de plaatselijke huisarts. Tijdens een moeizame zwangerschap werd haar zus gevraagd om bij te springen. Ze ving onder meer de kinderen op en deed de huishouding.’’

Archiefonderzoek wijst volgens Metselaar uit dat ze twee tot vier maanden in Hollandscheveld heeft gewoond. ,,Dat is bijvoorbeeld veel langer dan Vincent van Gogh er verbleef.’’ Metselaar denkt dat het een pittige tijd is geweest voor de jonge Aletta Jacobs, die in een voor haar vreemde omgeving terechtkwam, met een veenkoloniale arbeidersbevolking en verantwoordelijkheden binnen het gezin. ,,Dat doet wat met je.’’

Meerdere verrassingen

Het dorp Hollandscheveld herbergt volgens Metselaar meerdere verrassingen. ,,Een andere bewoner van naam was professor en staatssecretaris Muntendam.’’ Gisteren werd bij de oude dokterswoning aan Het Hoekje in het dorp een plaquette onthuld voor Aletta Jacobs.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.