Alle operaties in Isala-ziekenhuizen gaan tot 4 januari gewoon door

Het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Foto: Daan Prest

Een groot aantal ziekenhuizen in Nederland heeft alle planbare reguliere zorg opgeschort om personeel vrij te maken voor de verpleging van coronapatiënten. In Isala Zwolle en Isala Diaconessenhuis Meppel verandert er tot 4 januari niets.

„Alles gaat gewoon door”, zegt een woordvoerder. „Als er iets voor patiënten verandert, nemen wij contact met hen op. Patiënten hoeven dus niet zelf naar het ziekenhuis te bellen.”

Alle afspraken voor planbare operaties die tussen nu en 4 januari staan gepland, gaan door. Patiënten die een afspraak hebben voor planbare zorg na 4 januari krijgen bericht van het ziekenhuis over wat er met hun afspraak gebeurt.

Acute zorg

De acute zorg voor hartpatiënten of na een verkeersongeluk gaat altijd door, omdat Isala Zwolle een traumacentrum voor de wijde regio is. De woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt dat alle niet-uitstelbare zorg, zoals oncologische behandelingen en hartzorg eveneens gewoon doorgaan.

Alle afspraken op de poliklinieken blijven staan. Ook alle afspraken voor lab- en röntgenonderzoeken worden niet uitgesteld.

Niet alle ziekenhuizen hebben planbare zorg opgeschort

Minister van Ark voor Medische Zorg maakte dinsdag bekend dat de planbare zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken voorlopig wordt opgeschort om handen vrij te maken voor de coronapatiënten. Dit heeft gevolgen voor andere patiënten. De minister wekte de indruk dat deze maatregel voor alle ziekenhuizen geldt, maar dat is niet zo.

Het stilleggen van planbare operaties, zoals voor een nieuwe heup of knie of aan de galblaas, moet ervoor zorgen dat operaties bij hart- en kankerpatiënten geen gevaar lopen. Het besluit van de minister werd in de landelijke media aangekondigd. Isala maakt duidelijk dat er regionale verschillen zijn. Alle coronapatiënten in de regio worden behandeld in Zwolle. Het aantal bedden op de Covid-verpleegafdeling is opgeschaald naar zeventig. Ongeveer de helft daarvan is bezet. De verwachting is dat het aantal patiënten geleidelijk toeneemt. Tijdens de eerste golf waren er pieken van 60 tot 65 opgenomen patiënten.

Intensive care

Op de intensive care heeft Isala Zwolle de beschikking over in totaal 44 bedden en 180 gespecialiseerde verpleegkundigen. Het totale team op de intensive care telt ongeveer 250 medewerkers. Deze worden vanwege corona bijgestaan door verpleegkundigen van andere afdelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe