Met voorlopig slechts één testlocatie in Assen is de landelijke pilot ‘Testen voor toegang’ een flop in Drenthe, vindt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen. „Ik snap dat je niet anderhalf uur gaat rijden om te testen voor een uurtje yogales.”

Maandag is definitief duidelijk geworden dat Drenthe voorlopig welgeteld één testlocatie krijgt: in de evenementenhal Expo Assen bij het TT Circuit. Nieuws dat slecht valt in Emmen. Bedoeling was dat Drenthe in de landelijke pilot ‘Testen voor toegang’ meerdere testlocaties zou krijgen, maar dat bleek een loze belofte.

„Misschien komt in een latere fase wel een locatie in Emmen. We hebben een marktuitschrijving gedaan en daarna kijken we op welke locaties we ook nog een testlocatie openen”, zegt woordvoerder Jasper Jansen van Stichting Open Nederland, de organisatie achter ‘Testen voor toegang’.

Van Oosterhout: ‘Nooit reactie gehad’

Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen heeft er geen goed woord voor over. Hij maakte zich hard voor een testlocatie in zijn gemeente, ook omdat Emmen twee testevenementen op de rol heeft staan: het duel FC Emmen-Heracles Almelo van zondag, waarbij 1200 supporters aanwezig mogen zijn, en de yogales van het Yoga Huis Emmen.

Maar welk idee Van Oosterhout ook opperde bij de Rijksoverheid, telkens kreeg Emmen nul op rekest. ,,Sterker nog: we hebben vijf locaties aangedragen, maar daar hebben we nooit reactie op gehad. We moesten er zelf telkens achteraan bellen. Ook boden we de gymzaal naast het voetbalstadion kosteloos aan als testlocatie voor de 1200 supporters. Als het moest met een krentenbol en koffie erbij. Ook daar hoorden we niets van en moesten we er zelf achteraan bellen.”

‘Daar ergens in Drenthe willen ze ook een testlocatie’

Uiteindelijk kreeg Van Oosterhout een reactie in de trant van ‘wat is nu helemaal de afstand Assen-Emmen?’. ,,Ongelooflijk. Mij bekruipt echt het gevoel dat er wordt gedacht: daar ergens in Drenthe willen ze ook een testlocatie. Ik heb daar een neus voor. Daar word ik echt kwaad van.”

Geen yogalessen

Het uitblijven van een testlocatie in Emmen betekent in ieder geval dat de yogalessen van het Yoga Huis Emmen niet doorgaan. De school zou eigenlijk vanaf maandag drie dagen open zijn. Eigenaresse Ingrid Westerveld kreeg veel afmeldingen nadat duidelijk werd dat Emmenaren voor een sneltest een aardig eind moeten reizen. „Ik snap dat je niet anderhalf uur gaat rijden voor een uurtje yogales. Het is wel balen. Je steekt er toch positieve energie in.”

Ook de supportersvereniging Rood-Wit van FC Emmen is niet te spreken over voor de keuze om alleen in Assen een testlocatie te openen. „Emmen heeft een topsportklimaat met tophandbal, topvolleybal en betaald voetbal en verder is er bijvoorbeeld Wildlands. Assen ligt dicht bij Groningen, ongelooflijk dat er dan geen testlocatie is in de omgeving Zuidoost-Drenthe”, foetert bestuurslid René Veen.

Wie een testevenement wil bezoeken, moet zich eerst laten testen op corona via www.testenvoortoegang.nl, de website van de Stichting Open Nederland. Naast het duel FC Emmen-Heracles Almelo van zondag is het Drents Museum in Assen deze week geopend. Verder kunnen tweehonderd mensen zaterdag een gokje wagen in het Win Casino in Beilen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus