Alles moet kloppen voor de beste stol

Een vakjury van het Echte Bakkersgilde heeft de kerststol van Paul Timmer uit Gasselte beoordeeld als allerbeste van het land.

Een vakjury van het Echte Bakkersgilde heeft de kerststol van Paul Timmer uit Gasselte beoordeeld als allerbeste van het land.

Lia Timmer van Echte Bakker Timmer, kan ik de beste kerststolbakker van het land spreken?

,,Dat is mijn zoon Paul. Maar die kan niet weg bij de productie. Hij wil gewoon graag de beste zijn. Hij is 29 en runt sinds twee jaar de bakkerij voor onze drie filialen. Paul gebruikte het recept van zijn opa, maar wel aangepast aan de grondstoffen van nu. Hij heeft met de leveranciers van de grondstoffen overlegd hoe hij een nummer-1-stol kon maken en dat is dus gelukt. Het is al een heel oud recept, maar hij heeft goed geluisterd naar de adviezen. En er zit liefde in denk ik, want het is echt een vakman.''

Dan doe je mee aan zo'n wedstrijd. Waar moet zo'n stol dan aan voldoen?

,,In een kersstol zit spijs, krenten, rozijnen en noten. Het is een traditioneel gerecht, maar er zit heel veel verschil in. Alles moet kloppen voor de beste stol, zelfs de temperatuur in de bakkerij. Als je ziet waar hij op beoordeeld wordt schrik je. Ze kijken naar korstkleur, bakaard, kruimkleur, structuur, smaak en nog meer. Als je tien bakkers een stol laat maken zijn ze alle tien verschillend. Heel belangrijk is dat in elke hap alles zit, dus dat je niet alleen maar noten proeft of rozijnen. Voor smaak had hij een negen. Het laagste cijfer was een zeven voor structuur en dat kwam door iets te verse spijs.''

En dat proeven de klanten ook?

,,We zijn er natuurlijk enorm trots op en elke klant mag proeven. Iedereen zegt dan dat ie wel heel erg lekker is. Normaal maken we al een paar duizend kerststollen in de tijd. Vooral voor bedrijven eigenlijk. Maar dit jaar denk ik dat de bakkers overuren moeten maken. Ze staan met zijn vieren in de bakkerij en Paul is er dus van begin tot eind bij. Ik heb 5000 stickers laten drukken om duidelijk te maken dat het de beste van het land is. Dus we houden er wel rekening mee dat er meer verkocht gaan worden. Maar extra mensen in de bakkerij zetten werkt niet.''

Dus Paul kan zijn borst natmaken en doet nooit weer mee?

,,Nou dat denk ik niet. Hij krijg het enorm druk, maar hij had het er al over dat ie ook met de oliebollentest mee wil doen. Hij heeft de smaak te pakken denk ik. We hebben al heel veel prijzen gewonnen – we zijn dit jaar ook verkozen tot leukste bakkerij – maar dit is wel de mooiste. De leukste bakkerij was een internetverkiezing. Maar dit is echt. De stol is vanuit de winkel gekocht door een mysteryshopper. We wisten in welke week, dus het moesten deze week allemaal topstollen zijn.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.