Alles over de Mannequin Challenge

De Drentse redactie van Dagblad van het Noorden in Assen was vrijdag in de ban van de mannequin challenge, de nieuwste trend op social media. Je hoeft er niets voor te kunnen, behalve: stilstaan. 5 Vragen over de mannequin challenge.

Wat houdt de mannequin challenge in?

Je kiest een houding en probeert die, zonder knipperen, slikken of zichtbaar ademen, vast te houden. Aan een vast thema hoeft de challenge niet te voldoen: sporters laten zich in de sportschool filmen of tijdens een wedstrijd. Zangeres Adele koos een Westernthema en de politie Zuidoost Drenthe filmt de aanhouding van een fietsendief. In tegenstelling tot hypes als de 22 Push Up Challenge en de Ice Bucket Challenge zijn aan de Mannequin Challenge geen goede doelen verbonden.

Hoe is het ontstaan?

De mannequin challenge ontstond eind oktober in Amerika. Waarschijnlijk waren studenten van een middelbare school in Florida de grondleggers van de hype. Zij maakten als eerste zo’n filmpje. Toen bekende Amerikanen, waaronder Hillary Clinton en haar campagneteam de trend adopteerden, werd het een wereldwijde hype.

Wat zijn de spectaculairste voorbeelden?

Blac Chyna, de verloofde van Rob Kardashian (broertje van). Baby Dream zal wel, net als haar tantes een modellencarrière te wachten staan, met een geboorte in het teken van de mannequin challenge.

De challenge van YouTubepersoonlijkheid en filmmaker Zach King is, wat ons betreft, het meest spectaculair.


Hillary en Bill filmden de challenge in het vliegtuig. Ook rockster Jon Bon Jovi doet mee.

Zangeres Adele kiest voor een Westernthema.


De Belgische Rode Duivels filmen in het hotel.

Mannequin Challenge in het Noorden

Niet alleen bij Amerikaanse politici, beroemdheden en sporthelden leeft de mannequin challenge, ook noorderlingen doen zich graag even voor als paspop. Zo waagde Politie Zuidoost Drenthe zich een week geleden al aan de uitdaging, en ook RTV Drenthe liet zich bevroren vastleggen. Woensdag parodieerde het B1-elftal van vv Valthermond het populaire Mannequin Challenge-filmpje van het Portugese elftal. De jongens van basketbalgroep Lewenborg waagden een mooie poging en de organisatie van het Jonge Harten Theaterfestival kon ook niet achterblijven.

Welke challenges gingen deze voor?

Gekke uitdagingen zijn inmiddels aan de orde van de dag op het internet. Een uitputtende lijst met challenges is dan ook vrijwel onmogelijk. We noemen er in ieder geval een paar.

In 2014 was de Ice Bucket Challenge helemaal hip. Dump een flinke bak ijskoud water over je heen om aandacht te vragen voor spierziekte ALS.

Om veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te ondersteunen deden veel mensen mee aan de 22 Pushup Challenge. 22 dagen lang doen deelnemers 22 push-ups per dag. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks 22 militairen met PTSS zelfmoord plegen. 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.