Ambulances in het Noorden vaak te laat

In levensbedreigende situaties moet een ambulance binnen een kwartier ter plaatse zijn. In slechts acht van de drieëntwintig Groningse gemeenten en in twee van de twaalf Drentse gemeenten lukt dat ook daadwerkelijk, blijkt uit onderzoek van RTL Buurtfacts.

RTL Buurtfacts analyseerde gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid. De norm is dat ambulances er bij noodgevallen in maximaal 5 procent van de gevallen langer dan een kwartier over mogen doen om te arriveren. In Drenthe voldoen alleen Assen en Emmen daaraan. Uitschieters in negatieve zin zijn De Wolden, waar ambulances in 19 procent van de gevallen te laat zijn, Coevorden (15 procent) en Westerveld (13 procent).

In de Groningse gemeente Zuidhorn komt de ambulance het vaakst te laat (20 procent). Ook Slochteren, Vlagtwedde, Winsum en Eemsmond komen er wat aanrijtijden betreft bekaaid vanaf.

Vooral in dunbevolkte gebieden zijn de hulpdiensten vaak te laat. De norm van vijf procent wordt al jarenlang niet gehaald. In 2015 zijn ambulances in gemiddeld 5,8 procent van de gevallen te laat.

Bekijk in de Buurtfacts-kaart hieronder hoe vaak de ambulances in jouw gemeente te laat zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.