Amerikaanse wil Adelinde Cornelissen aanklagen voor dierenmishandeling

De Amerikaanse Colleen Kelly wil Olympisch dressuuramazone Adelinde Cornelissen aanklagen wegens dierenmishandeling. Kelly vindt dat Cornelissen haar paard Parzival heeft mishandeld in Rio. Ze is bereid de zaak uit te vechten bij het hoogste gerechtshof.

Volgens de Amerikaanse houdt Cornelissen de teugels te strak, waardoor de nek krom buigt. Het zou om de zogenoemde rollkur-techniek gaan. Het paard is dan in controle bij de ruiter/amazone, maar fysiek schijnt het slecht te zijn voor het paard. Cornelissen trok zich overigens noodgedwongen tijdens de Spelen terug, omdat haar paard was ziek geworden door een insectenbeet. De aanklacht is gericht op het 'stelselmatig mishandelen' van Parzival.

,,Tot mijn diepe teleurstelling kondig ik aan dat ik Adelinde Cornelissen voor de rechter moet slepen", schrijft de Amerikaanse docente biomechanica en dressuurjurylid op haar eigen site. Kelly spreekt regelmatig als expert op grote, internationale dressuurevenementen over ruiterbiomechanica (balans, de zetel, de positie en coördinatie). Ze heeft heeft naar eigen zeggen zoveel bewijsmateriaal ,,dat ze het er niet bij kan laten zitten''. Zie hier het hele statement.

Al eerder werden dressuurruiters om soortgelijke redenen aangeklaagd, zoals bijvoorbeeld Matthias Rath met Totilas. Die aanklachten liepen met een sisser af.

Gerechtshof

Inmiddels heeft Kelly in een update op haar site laten weten dat ze bereid is de zaak uit te vechten bij het hoogste gerechtshof. Aanleiding voor deze bekendmaking zijn de ruim half miljoen berichten die Kelly kreeg binnen 48 uur na de bekendmaking van de aanklacht.

Publiciteitsstunt

Volgens de Amerikaanse beweren veel mensen dat de aanklacht tegen Cornelissen een publiciteitsstunt is. ,,Dat is dit niet. Ik ben met pensioen. Ik heb mijn carrière gehad'', schrijft ze op haar website. ,,De reacties raken mij diep. Ik ben bereid 'all in' te gaan. Ik ga tot het hoogste gerechtshof.''

Discussie

Al vele jaren is er heftige discussie over de eventuele negatieve effecten van bepaalde hoofd-halshoudingen van paarden die voor dressuur worden getraind. In die strijd is vooral de rollkur het mikpunt. Promovenda Janneke Sleutjens deed objectief onderzoek naar het effect van deze en een aantal andere hoofd-halshoudingen op het paard. De rollkur beïnvloedt het paard inderdaad, bleek daaruit. Maar: alle andere houdingen dan de natuurlijke, vrije positie doen dat ook.

Schadelijkheid niet aangetoond

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is, dat bij het gemiddelde dressuurpaard iedere hoofd- en halshouding, anders dan de vrije houding, een effect heeft. De rollkur is en blijft een extreme positie en heeft zeker niet het minste effect, maar enige vorm van schadelijkheid is niet aangetoond en het effect op het welzijn zou wel eens erg mee kunnen vallen. Dat laatste geldt mogelijk in mindere mate voor andere, zeer algemeen geaccepteerde houdingen. Er is echter meer onderzoek nodig om dat laatste hard te kunnen maken. In ieder geval lijkt het erop dat bij de training de houding met de neus richting de voorknie wellicht te prefereren is boven de houding met de neus naar de borst.

Getuigenverslagen

Kelly is ondertussen overtuigd van haar zaak. Ze zegt dat ze al meerdere getuigenverslagen heeft gekregen van anderen die haar visie steunen. Daarnaast vraagt ze iedereen die zich geroepen voelt ook een getuigenverslag te schrijven.

Rollkur

De training van een dressuurpaard heeft als doel een harmonieus geheel te creëren tussen paard en ruiter en om het paard zo goed mogelijk te laten presteren in de ring. Trainers en ruiters zijn van mening dat de hoofd- en halshouding belangrijk zijn voor deze gymnastische training. Echter, deze bepaalde hoofd-/halshouding, rollkur genoemd, waarbij het paard wordt getraind met de hals sterk gebogen en de neus op de borst ('hyperflexed houding'), staat de laatste jaren ter discussie. Deze houding zou mogelijk ongemak en zelfs pijn veroorzaken bij het paard, en daarmee het algemeen welzijn aantasten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.