Andere uitkijktoren voor De Onlanden

Natuurmonumenten heeft een nieuw ontwerp laten maken voor een 25 meter hoge uitkijktoren voor natuurgebied De Onlanden.

De toren komt op 2 kilometer afstand van de rand van de stad Groningen richting Peize en Eelde. Voor het uit hout en staal te maken uitzichtpunt is een plek in een boomwal gedacht in het gebied Het Beeld in de Eeldermaden. Daar valt de toren niet heel erg op, zo betoogt Natuurmonumenten. Daardoor kan hij hoog genoeg worden om een goed beeld te krijgen van het enorme waterrijke natuurgebied.

Op hoogte

De Onlanden beslaat 3000 hectare langs de Drentse kant van het Leekstermeer en bestaat voor een groot deel uit water en moeras. Het is tegelijk een gigantische waterberging. Vanaf de grond is dat niet goed te ervaren, meent Natuurmonumenten.

Op 5 meter boven de bomen uit biedt de toren een uitzicht over het beekdal van het Eelderdiep met daarachter de stad Groningen aan de ene kant en de waterpartijen met daarachter het Leekstermeer aan de andere kant. Natuurmonumenten vindt het van belang dat het publiek kan meegenieten van de enorme investeringen die gedaan zijn in het gebied.

Beton

Aanvankelijk – in 2011 – was een bijzondere betonnen constructie gedacht op die plek, maar die ging nagenoeg 1 miljoen euro kosten. Het ontwerp daarvoor was een cadeautje aan Natuurmonumenten, maar geen enkele aannemer wilde aan de bouw beginnen voor het beschikbare bedrag. Het plan zette kwaad bloed bij natuurliefhebbers, omwonenden en de politieke partij Groen Noordenveld.

Het nieuwe ontwerp – van Atelier-een Architecten – kost de helft minder en is geïnspireerd op de haagwinde, een plant die in het gebied veel voorkomt, zich omhoogwerkend aan een rietstengel. De trap draait in een wijde slag rondom het centrale deel van de constructie.

Parkeren

De uitkijktoren wordt bereikbaar gemaakt voor automobilisten, dus komt er een parkeerterreintje. Fietsers en voetgangers kunnen er ook gemakkelijk komen. De vergunningen voor de toren zijn aangevraagd. Voor de omwonenden en belangstellenden zijn twee inloopavonden belegd, op 26 september in Eelderwolde en 29 september in Peize.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.