Angst rond dierenweide in Beilen: geitjes bloeden door blikjes

Dierenweide Stroomdal in Beilen kampt met met overlast van hangjongeren. De vrijwilligers van Stroomdal vrezen dat dieren de dupe worden.

,,Wij kunnen ze met de neus wel aanwijzen, maar we moeten ze op heterdaad betrappen voor we ze iets kunnen maken.” Peter Vereijken, voorzitter van Stichting Dierenweide Stroomdal is de overlast rond de dierenweide in hartje Beilen zat.

De overlast, veroorzaakt door een groep jongeren, speelt volgens hem al weken. ,,Zij gooien blikjes bier in de weide. De geiten kauwen daar op en gaan bloeden vanwege de scherpe randen. Ook is hekwerk vernield.”

Boeken aangestoken, angst voor grote brand

Bij de politie zijn de problemen bekend. ,,We zorgen voor extra inzet en werken samen met de jongerenwerker van de gemeente”, zegt wijkagent Henk Bosker. ,,Afgelopen weekend zijn er boeken uit een leenkast gehaald, die zijn geprobeerd te verbranden.”

Vereijken: ,,Het is overal kurkdroog, wij hebben een gebouw met een rieten kap. Een vonkje in het hooi en alles kan in de fik vliegen. Daar zijn wij ernstig bezorgd over.”

De boeken zijn aangestoken bij bankjes rond de weide. ,,Die bankjes staan er voor senioren van het naastgelegen complex, zij kunnen dan om de honderd meter even rusten en genieten. Maar als er brandplekken in die banken zitten doet dat iets met hun veiligheidsgevoel.”

Zorgen over veiligheidsgevoel

Het schadebedrag valt volgens de voorzitter nog mee. Vooral het afnemende gevoel van veiligheid baart de voorzitter grote zorgen.

,,Wij willen een plek hebben waar iedereen veilig en plezierig kan komen. We hebben voor kinderen een programma waarbij we kleindieren fokken. We weten niet of de jongeren voorwerpen op de dieren gooien, maar je wilt absoluut niet dat een dier iets overkomt waar een ranger een heel jaar voor gezorgd heeft.”

Dierenweide wil camera’s

,,Overdag lopen er genoeg vrijwilligers rond, dan gebeurt er niks”, zegt Vereijken. ,,Het is nu extra druk nu we een gaap hebben, een lam geboren uit een schaap die gedekt is door een geitenbok. Maar als de vrijwilligers ‘s avonds vertrekken wordt de rotzooi getrapt.”

De stichting onderzoekt nu de mogelijkheden om camerabewaking te installeren. ,,Dat kost veel geld en dat hebben wij niet zomaar liggen. Daarnaast moet er een netwerk zijn waar de camera’s op aangesloten kunnen worden, daarover gaan wij in gesprek met de school naast ons ligt.”

Hondeneigenaren gevraagd op te letten

Tot de camera’s er hangen roept Vereijken buurtbewoners op extra alert te zijn ‘s avonds. ,,Heel veel buurtbewoners hebben een hond. We vragen hondenbezitters het park mee te nemen op hun route, en te kijken of alles rustig is.”

,,Als iemand ziet dat er vernielingen worden aangericht moeten ze 112 bellen. Bij een heterdaad moet dat altijd”, zegt de wijkagent. ,,Onderneem in ieder geval zelf geen actie.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.