Anne de Vries-huisje op Dwingelderveld afgebrand

Op het Dwingelderveld is maandagavond het Anne de Vries-huisje afgebrand.

Gasfles explodeert bij brand in ‘huisje van Anne de Vries’
Lees verder

Het voormalige boerderijtje werd ooit bewoond door de geestelijk vader van Bartje, de schrijver Anne de vries en zijn gezin. Het pand kan als verloren worden beschouwd. Er waren geen mensen in de voormalige boerderij aanwezig.

Omdat de woning in het veld staat, werden tankwagens ingezet voor het bluswerk. De brandweer probeerde vooral te voorkomen dat het vuur zou overslaan op de heide.

Het huis was ooit een  een keuterboerderijtje met drie hectare grond.

Grote stille heide

De schrijver Anne de Vries ging in 1958 terug naar Drenthe. Met twee vrienden pachtte hij de jacht op de Dwingeloose hei. In die tijd kwam ook het huisje leeg te staan op de Benderse Berg, midden op de grote stille heide. Anne de Vries kon het huisje huren, voor vijftig gulden per jaar. Hier zat hij midden in de natuur die hem deed denken aan het Witterveld, bij Assen, waar hij als jongen zo vaak in zijn eentje had rondgezworven. Het werd zijn jachthut. Nergens in Nederland zag hij de sterrenhemel mooier dan daar, nergens in Nederland was het stiller dan daar. Anne sliep er in de bedstee, samen met zijn vrouw Alie.

Anne de Vries (1904-1964) werd geboren aan de Witterstraat in Assen. Een jongen met hersens die, na tussenkomst van de meester, verder leert. Onderwijzer in onder meer 2e Exloërmond en het blindeninstituut Bartimeüs in Zeist. Trouwt in 1930 met Alie van Wermeskerken, met wie hij vijf kinderen krijgt. Vanaf 1936 leefde hij van zijn pen. Een jaar eerder schreef hij al Bartje. Woonde in de boswachterswoning van Gees (nu de ’Anne de Vrieshoek’), en belandde via Driebergen in Hooghalen, vlak voor de Duitse inval.

De schrijver poseert met bezoekers voor het huisje. DGFoto DvhN/Archief

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.