Anoniem nummer? Niet terugbellen!

Anonieme bellers die ophangen zodra er wordt opgenomen zijn een grote irritatiefactor. Vaak zitten achter zulke oproepen criminele buitenlandse bedrijven.

Sommige mensen worden maandenlang dagelijks gebeld door een anoniem nummer. In schrijnende gevallen worden mensen zelfs drie tot vijf keer per dag lastig gevallen. Zodra de huistelefoon wordt opgenomen blijft het stil aan de andere kant van de lijn, wordt de verbinding verbroken, of begint na enig gekraak een stem te praten in het Engels. De 82-jarige Ina Siebelink uit Gieten kreeg met alle drie de verschillende manieren te maken. ,,Eerst denk je dat ze verkeerd verbonden zijn, totdat het vaker gebeurt.”

Geen zuivere koffie

Twee keer verscheen er wel een nummer op haar nummerherkenner. Toen ze die telefoontjes opnam begon een Engelssprekende stem te vragen naar haar computer. ,,Ik ben zelf een digibeetje en mijn man een halve digibeet. Maar ik kreeg gelijk het gevoel dat het geen zuivere koffie was. Ik antwoorde: ‘There is nothing with my computer’, en heb toen opgehangen. Ik durfde ook niet terug te bellen.”

En dat is ook het advies van kabelaanbieder Ziggo. ,,Blijf passief”, zegt Gradus Vos namens het bedrijf. ,,Als mensen alleen opnemen heeft het geen financiële gevolgen. Als je gevraagde toetsen gaat indrukken, terugbelt of gegevens verschaft, kan het schadelijke gevolgen hebben.”

Ziggo raadt mensen die structureel last hebben van de anonieme telefoontjes te noteren hoe laat er gebeld wordt en dat door te geven aan hun provider. Hoewel het nummer voor klanten onzichtbaar is, kunnen de providers de nummers soms nog wel traceren. Indien het nummer getraceerd wordt, kan een provider de gebruiker blokkeren. ,,Maar dit soort organisaties wisselen heel vaak van nummer”, aldus Vos.

Internationale bendes

De politie herkent de klachten. ,,In veel gevallen zitten er internationale criminele bendes achter”, zegt een woordvoerder. ,,Die bellen vaak heel veel nummers of laten dat door een computer doen. Alleen als mensen gedupeerd zijn, kunnen ze aangifte doen. Voor overige meldingen kunnen mensen contact zoeken met de landelijke Fraudehelpdesk”, aldus de woordvoerder.

Al bij één verdacht telefoontje kan de Fraudehelpdesk (FHD) worden geraadpleegd. De FHD is een private stichting, maar werkt samen met de politie en het Openbaar Ministerie. Dit jaar kwamen er al bijna duizend klachten binnen over zogenaamde Microsoft-telefoontjes.

Organisaties achter deze oproepen proberen met een babbeltruc toegang te krijgen tot computers van slachtoffers, waarna ze geld verlangen voor het verwijderen van de blokkade.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.